Fără telefon la volan. Simplu, nu?

Probabil că unii dintre cei care au receptat titlul de mai sus şi-au conturat deja nişte mesaje în sistemul cognitiv structurate astfel: „ştiu deja asta…” sau „lasă, că asta nu e o problemă pentru mine…”. De fapt, utilizarea dispozitivelor mobile la volan este la fel de periculoasă pentru acţiunea de a conduce un autovehicul cum este şi alcool-ul.

Nu există niciun motiv suficient de important încât să justifice utilizarea telefonului la volan fără dispozitive speciale menite să îţi menţină atenţia la drum, de la cască la sistemul bluetooth care permite conectarea aparatului mobil la sistemul audio al maşinii. Repet, nici măcar UN SINGUR motiv. Dacă nu îţi pasă de siguranţa ta, este o problemă individuală, dar când pui în mişcare un utilaj realizat din multe kilograme de fier pe drumurile publice, acţiunea ta este ameninţătoare şi pentru alte persoane.

Desigur, există un oarecare număr de idioţi care sunt de părere că se pricep atât de bine la condus şi la pipăit de taste sau ecrane încât pot să combine aceste acţiuni fără probleme, dar aceştia nu pot să înţeleagă faptul că procesul psihic perceptiv şi atenţia includ caracterul distributiv – ori una, ori alta. Nu poţi să le faci pe ambele bine, dar poţi să le faci pe ambele prost. Şi se poate sfârşi prost.

Un print realizat pentru promovarea brandului Fiat încearcă să explice printr-o imagine cum vei percepe lucrurile: ori vei vedea copilul din mijlocul literei, ori vei vedea litera.

a25Dacă eşti un puştan/puştoaică până în 25 de ani, sau dacă ai depăşit această vârstă, dar te comporţi infantil şi imatur conducând iresponsabil cu telefonul la ureche, o singură mână pe volan la ora 12 şi o atitudine arogantă care te aseamănă cu orice personaj negativ penibil din producţia cinematografică Batman, priveşte din nou fotografia de mai sus şi gândeşte-te că fetiţa din mijloc ar putea fi cineva din familia ta. Sau poate chiar tu. Nu are rost să îţi asumi un risc inutil, când soluţia este foarte simplă: foloseşte-ţi telefonul sau orice alt dispozitiv mobil când nu conduci.

(Sursă foto: Theinspiration.com)