Mercedes-Benz GLK 250 BlueTEC 4MATIC şi masca de Halloween

Faptul că fiecare persoană poartă o mască zilnic pe scena vieţii cotidiene şi interpretează un rol pentru a fi văzut de public într-o lumină favorabilă este amplu dezbătut de autorul Erving Goffman. De exemplu, în limba română vei găsi mai multe detalii despre acest subiect în cartea sa intitulată „Viaţa cotidiană ca spectacol”, care a fost publicată în anul 2009 la editura Comunicare.ro.

Am făcut o referire la volumul menţionat pentru că am aruncat o privire în agendă şi am văzut că la sfârşit de octombrie (mai exact în seara/noaptea de 31) este celebrată o sărbătoare de origine celtică care a fost preluată/promovată/vândută ulterior în special unor culturi din Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, iar de mai mulţi ani, inclusiv în România, când termenul de Halloween creşte în volumul căutărilor pe Google şi devine un fel de vedetă la nivelul discursurilor publice sau în cadrul unor interacţiuni interpersonale.

Pentru seara menţionată, nu sunt puţini oamenii care acordă importanţă acestui fenomen echipat cu ingredientele necesare pentru a se încadra în aria specifică „media events” – referindu-ne la formularea iscusită a specialiştilor în antropologie şi ştiinţele comunicării Daniel Dayan şi Elihu Katz, apărută încă din anul 1992. Persoanele implicate încearcă să respecte ritualurile şi semnele pe care această ieşire din rutină le include, cum ar fi de pildă costumarea într-un personaj mistificat.

Concret, pentru atingerea acestui obiectiv ar trebui să foloseşti o mască. Cunoşti o modalitate mai bună de a căuta cea mai bună mască fără o maşină potrivită? Poate că da, însă la Bucşoiu.com am găsit deja un răspuns special pentru această întrebare pe care (probabil) nu (şi-)a adresat-o nimeni. De aceea suntem noi aici. Şi nu suntem singuri. Avem compania pentru această naraţiune a unui exemplar vârcolautomobil – jumătate off-road, jumătate maşină de familie – din gama Mercedes-Benz, mai exact un GLK 250 BlueTEC 4MATIC.

mercedes_benz_glk_1_bucsoiu

Chiar din momentul în care îţi îndrepţi paşii către pupitrul de comandă începi să porţi masca profesorului de matematică. Vei putea să îţi formulezi într-un mod original propriile probleme care includ calculele distanţelor după ce te vei gândi că ai sub capotă un motor cu 4 cilindri, de 2.143 cmc, compresie 16.2:1, apt să îţi livreze 150 CP la 4.200 rpm, cu un cuplu maximum de 500 Nm disponibil între 1.600 şi 1.800 rpm. Ai încredere în aceste cifre, pentru că ele te conduc spre două rezultate cu o marjă de eroare infimă: o acceleraţie de la 0 la 100 km/h în 8 secunde, iar dacă vei pofti pedala de acceleraţie într-o cursă adâncă şi fără oprire, vei atinge o viteză maximă de 210 km/h. Nerecomandat, pentru că nu îţi doreşti să transformi masca pe care o porţi în casca unui pilot de Formula 1. Nu în maşina asta.

mercedes_benz_glk_3

Ajuns în faţa volanului sau pe oricare dintre locurile GLK-ului îţi vei construi imediat o mască a confortului. Dacă ai un prieten care poartă masca ecologistului şi îl vezi că îşi interpretează rolul cam agitat din cauza urmelor lăsate de avioane pe cerul senin, ai putea să încerci să îl mai calmezi spunându-i că maşina în care se află are un consum cam de 8 litri prin Bucureşti, scade aproximativ la 6 litri pe (să zicem, cu grimasă de resemnare) autostrada către Piteşti şi ajunge la o medie de 7 litri, iar pentru fiecare kilometru, GLK lasă în urmă între 159 şi 169 grame de dioxid de carbon. Chiar şi fără sistemul BlueTEC, GLK respectă normele de poluare Euro 6. În fond, la rădăcina acestui model se află o platformă de Clasa C. Problema este că motorul trebuie hrănit cu Diesel. Dacă vrei un benzinar, alege totuşi versiunea V6 de GLK, 350 4MATIC.

În timpul călătoriei, dar mai ales la aşteptările îndelungate de la semafor, vei purta masca persoanei specialiste în haptică. În cazul în care nu ştiai, termenul se referă la simţul tactil şi există pe Dexonline.ro. Chiar dacă pipăitul materialelor fine te va induce un pic în eroare în momentul în care vei atinge mâna prietenei tale, nu va exista nici măcar un singur sentiment de incertitudine când apeşi pe tastele de pe planşa de bord, care îţi răspund prin rezistenţă şi eleganţă – ceea ce este şi normal pentru o maşină care costă cu TVA (în data de 22 octombrie 2014, pe site-ul oficia Mercedes-Benz România) fix 48.899,40 de Euro. Nu trebuie să porţi masca economistului, pentru că din fericire maşina vine destul de bine echipată şi nu va trebui să mai cheltuieşti prea mult pentru opţionale. De exemplu, chiar îţi doreşti vopsea metalizată maro „Dolomite”? Costă 967,20Euro cu TVA şi nici nu arată mai bine pe GLK decât negru, roşu sau alb nemetalizat, pentru care nu trebuie să plăteşti nimic în plus.

GLK_250_4MATIC_tenoritgrau_schwarz

Dacă ajungi pe la Sătic, în judeţul Argeş, după ce treci de municipiul Câmpulung Muscel şi de Rucăr, vei constata că drumul nu îţi va fi deloc prieten. De fapt, va fi chiar un traseu care îţi lasă impresia el însuşi că poartă masca unui monstru alcătuit din piatră, gropi şi denivelări, însă peisajul seamănă mai degrabă cu Ileana Cosânzeana. Deci, merită să mergi până acolo, dar cu armăsarul mecanizat 4×4 potrivit. Ei bine, transmisia automată 7G-Tronic Plus, suspensiile multibraţ faţă-spate şi arcurile elicoidale împreună cu amortizoarele pe gaz ale modelului GLK de la Mercedes-Benz se vor ocupa de confortul tău, iar tu va trebui să te antrenezi cu sistemul de direcţie fără sistem de control hidraulic, doar cu pinion şi cremalieră, mai ceva ca un boxer, prin mişcări repetate sus-jos. Partea bună este că nu te vei plictisi, pentru că după cum ţi-am spus, peisajul oferit prin Cheile Dâmbovicioarei este fascinant. Doar pneurile cu dimensiuni de 235/60 R17 nu te vor îndrăgi prea mult pentru ce le faci, dar vor scrâșni din profil şi te vor ajuta să ajungi acolo unde vrei. Dacă te răzgândeşti şi vrei să opreşti, discurile ventilate îţi sar în ajutor.

mercedes_benz_glk_2

Nu în ultimul rând, vei purta masca muncitorului, sau mai bine zis a cărăuşului. Dacă Alladin şi prinţesa Jasmine ar fi prietenii tăi, poţi să-i ajuţi fără probleme dacă se decid să plece din regatul Sultanului pentru că în portbagajul lui Mercedes-Benz GLK cu o capacitate maximă de 1.550 litri (şi 450 litri fără să rabatezi locurile din spate) intră fără probleme Covorul Fermecat, cuşca papagalului Iago, maimuţica Abu şi rămâne spaţiu şi pentru lampa magică. Totuşi, ca să îţi păstrezi maşina curată, ai putea să te scuzi elegant şi să spui că deja îl ajuţi pe Scooby Doo şi Echipa Misterelor, care au duba de hipioţi în service, pentru revizia tehnică.

mercedes_benz_glk_4

Desigur, acestea sunt doar câteva dintre măştile pe care poţi să le porţi cu GLK. Totuşi, nici una dintre ele nu îmi rezolvă dilema iniţială, referitoare la alegerea unei măşti pentru acest Halloween, pentru că nu au încărcătura dramatică de sperieturi, necesară la eveniment, potrivit ritualului. Prin urmare, înclin să cred că voi opta pentru o ţinută clasică de pilot aeronave, ca anul trecut şi voi speria pasagerii virtuali din simulatorul de zbor de pe PC prin misiunile de redresare după înregistrarea unei probleme tehnice mai serioase. Mai rămâne doar o întrebare: am văzut împreună ce măşti poţi purta dacă eşti şoferul sau pasagerul unui astfel de model, dar a cui mască o poartă GLK? Ei bine, cred că răspunsul este unul singur: a fratelui mai mare, din fotografia următoare, Mercedes-Benz Clasa G. Pare să i se potrivească foarte bine.

mercedes_benz_g

Sursă foto: centrul media Mercedes-Benz.

Bucsoiu.com