Tradiţie versus modernitate: Subaru Impreza WRX STi (2004) şi noul Subaru Impreza WRX STi (2014)

Iată o întrebare care frământă omenirea de secole: se gândesc elefanţii la curele de slăbire? Ei bine, nu aceasta este întrebarea, ci mai degrabă – în stil shakespearian – dacă este o idee mai bună să fii de şcoală veche sau nu. Oricum, Impreza WRX STi este un model dintr-o şcoală care păstrează de la o generaţie la alta obiceiurile învăţate în Campionatul Mondial de Raliuri. De fapt, puştanii nostalgici şi convinşi de faptul că au abilităţile unui pilot de raliu îşi doresc să transmită clar acest mesaj printr-o alegere clasică: ori Mitsubishi Lancer EVO CÂT VREI TU, ori Subaru Impreza WRX STi. Pentru că despre Mitsubishi vom vorbi cu altă ocazie, acum îl invităm în ring pe boxerul Impreza WRX STi din 2004 şi pe cel apărut zece ani mai târziu:

Subaru Impreza WRX STi

Noul Impreza WRX STi are un CV tehnic din care extragem următoarele date: motor de 2.457 cmc, 4L Turbo, conectat la o cutie de viteze manuală cu 6 trepte. Din concubinajul celor două mecanisme se obţin performanţe palpitante, mai exact vei ajunge de la 0 la 100 km/h în 5,1 secunde şi vei continua să accelerezi până la viteza maximă de 257 km/h. Acest lucru este posibil datorită celor 305 CP obţinuţi la 6.000 rpm şi unui cuplu de 406 Nm disponibil pe la 4.000 rpm. Ca orice sportiv, modernul Impreza WRX STi are grijă la greutate. Prin urmare, masa lui este de 1.535 kilograme.

Comparativ cu modelul din 2004, noul Impreza WRX STi are un aspect exterior mai cizelat. De fapt, unele detalii estetice parcă te trimit cu gândul la Dodge Dart, ceea ce nu este prea bine, mai ales în faţa lui Impreza WRX STi din 2004 (să-i spunem „Tradiţinalistul”). Acesta ştia că trebuie să arate că este agresiv, dar nu în stilul unui vagabond, ci mai mult în stilul unui atlet preocupat intens de competiţie şi foarte motivat să ocupe primul loc pe pistă.

Subaru Impreza WRX STi

Impreza WRX STi are o trăsătură comună indiferent de anul fabricaţiei: nu este un model preocupat de prostii tehnologice necesare doar pentru că departamentul de marketing a fost obligat să explice importanţa lor. Este ca o piesă semnată de Bomfunk MC’s într-un peisaj contemporan muzical încărcat de pseudo-hituri încărcate cu stereotipuri stupide. Dacă vrei să îţi aminteşti cum era prin primii patru ani din noul mileniu, nu contează că îl alegi pe „Tradiţionalist” sau pe noul Impreza WRX STi, pentru că senzaţiile vor fi cam la fel. Nu vei găsi notebook-uri integrate în planşa de bord care te trimit pe Facebook, nu vei găsi sisteme extraordinare ale instalaţiei de climatizare cu comandă vocală capabile să-i facă pe eschimoşi să se simtă pe plajă sau să-i determine pe africani să îşi achiziţioneze de urgenţă nişte sobe de teracotă. În schimb, vei găsi două ceasuri care îţi vor indica la fel de precis ca un Casio ceea ce te interesează şi îţi vor reaminti de fiecare dată când le vei privi că pentru un mascul adevărat, funcţia este primordială.

Ceasurile bărbatului pasionat de raliu

Nici la interior modele nu sunt diferite atât de mult încât să crezi că ai de lucru cu două maşini produse de branduri diferite. Ai strictul necesar: scaune, centuri de siguranţă, pedale, volan şi schimbător. Adică exact ceea ce te interesează. Poţi să încerci jocul acela cu descoperă 5 diferenţe.

Descoperă diferenţele

Înainte de ieşirea din scenă a boxerilor japonezi cu şorţuri albastre şi încălţăminte galbenă, ar mai fi de lămurit un lucru: care este preferatul tău? Ei bine, reflecţia aceasta rămâne în sarcina ta.

Subaru versus Subaru

Sursă foto fără colaj: Subaru Media. Mulţumim.