Ofiţerul Chevrolet Caprice 9C1 Police Interceptor şi agentul principal Dacia Logan

Probabil, când te gândeşti la maşinile de poliţie americane, ai o reprezentare cu un Ford Crown Victoria. Ei bine, te voi ruga să uiţi de maşina asta în următoarele rânduri. Te invit să citeşti povestea altei maşini în uniformă, care şi-a început cariera încă din anii ’90 sub sloganul „To Protect and to Serve” şi a urmat apoi numeroase direcţii de patrulare pe străzile cu multe mile din diferite state americane. Ca orice maşină cu girofar care a fost aleasă de producătorii din Hollywood, a interpretat diverse roluri în filme de acţiune, chiar dacă a ieşit adesea destul de şifonată sub conducerea eroilor buni sau a explodat în mii de bucăţele după ce s-a răsturnat de câteva ori, imediat după ce a încasat un glonţ în pneul frontal de la urmăriţii dezechilibraţi emoţional.

Chevrolet Caprice 9C1 a

Totuşi, nu doar acestea sunt argumentele care m-au determinat să îl aduc pe „ofiţerul” Chevrolet Caprice 9C1 în atenţia ta. În primul rând, ar fi faptul că are un design de poliţist, cum ar spune fraţii Blues. Uită de clişeul stupid cu „oamenii legii”, folosit obsesiv de unii jurnalişti din mass-media româneşti. Dacă ar vorbi, Caprice 9C1 nu ar spune niciodată că este o „maşină a legii”, pentru că demonstrează această afirmaţie prin simpla prezenţă. Are un design atât de unisex, încât ar putea fi exemplul perfect pentru substantivul neutru „autoturism”. De poliţie, desigur. Pare să se adapteze excelent şi la poliţiste şi la poliţişti. Cu alte cuvinte, este cam ca o melodie cântată de Louis Armstrong: gâdilă foarte plăcut timpanele doamnelor şi domnişoarelor, dar fără să demasculinizeze un bărbat care ascultă de exemplu „What a Wonderful World” .

Chevrolet Caprice 9C1 b

În al doilea rând, simplitatea formelor rotunjite ascunde o eleganţă severă, pentru că lui Chevy Caprice 9C1 nu-i plac glumele. Poate doar ironiile fine, dar foarte rar. La fel ca adevăratul Bruce Wayne, omul din spatele măştii lui Batman. De exemplu, o ironie subtilă este emblema-statuetă care tronează pe capotă în stilul unor branduri premium, ca Mercedes-Benz, Jaguar sau Rolls-Royce. Nu este o imitaţie ieftină, este mai degrabă un semn care şopteşte „indiferent dacă te urmăresc sau îţi deschid drumul într-o coloană oficială, sunt cu girofarurile pe tine.” Apoi, timbrul vocii V6 sau V8 urcă în intensitate şi ar putea să spună „abia aştept să faci o mişcare greşită. Vreau acţiune.” Oricum, Chevrolet Caprice 9C1 se regăseşte perfect în poliţistul din filmul „Lupul de pe Wall Street”, adică acel tip dur, incoruptibil, idealist şi corect. De partea cu glumele se ocupă partenerul din alt film, de exemplu Starsky. Sau Hutch.

Oricum, cred că ai prins ideea: Ford Crown Victoria este o maşină de poliţie celebră, dar care nu-mi spune nici o poveste. Îi lipseşte ceva, la fel şi rudelor Lincoln şi Mercury. O poveste cred că le-a spus şi organizatorilor de la standul Chevrolet amenajat la Salonul Auto de la Geneva în 2012, când au decis să folosească în rolul de hostess actori deghizaţi în poliţişti. I-am fotografiat pentru că am simţit o concordanţă la nivel de concepţii şi m-am gândit că voi folosi cândva capturile pentru un articol special. Acesta.

Chevrolet Caprice 9C1 c

Dacă te-ai jucat Need For Speed Most Wanted, ştii probabil că personajul Cross – poliţistul care îţi face zile fripte – conduce tot un Chevrolet, dar foarte puternic: mai exact, un Corvette C6. Ei bine, dacă ar avea o maşină de week-end, Cross cred că ar alege tot o şandrama zgomotoasă şi extrem de rapidă, asemănătoare celei galbene din fotografia următoare.

Chevrolet Caprice 9C1 d

Acum, cu viteza click-ului, îi dăm cuvântul reprezentantului românesc în uniformă, mai exact Dacia Logan nu Interceptor, dar cu atitudine şi adaptat peisajului naţional din viaţa cotidiană. Ei bine, îţi mărturisesc faptul că de prima dată când am văzut Dacia Logan de poliţie mi-a plăcut (colega mea de site şi de viaţă, Anamaria Zamă as. Mâtza ştie, pentru că m-a ajutat cu nişte fotografii), dar cu o singură condiţie: să nu aibă capace la roţi. Logan „Poliţia”, indiferent de preţul pe care l-a avut în documentele de achiziţie, arată „poliţieneşte” cu jantele de tablă negre, girofar şi antenă. Îl strică doar sunetul sirenei, care nu mai anunţă acţiune cum făcea cândva VW Vento, Dacia 1310 sau chiar ARO 244.

IMG_0266

Desigur, ai putea spune că Logan este echivalentul lui Ford Crown Victoria, dar din punctul meu de vedere nu este aşa. În primul rând, pentru că din Logan nu se construiesc limuzine de nunţi cu emblemă de Lincoln, iar în al doilea rând, pentru că Dacia Logan a fost mai întâi o maşină civilă şi dorită de flotele poliţiei şi ale companiilor de taximetrie şi nu invers, cum a fost Crown (Town) Victoria, gândită în primul rând pentru patrulări şi apoi pentru uzul cetăţenesc civil.

Politia Logan 2

Dacia Logan „Poliţia” ar putea fi actorul Terence Hill în filmul „Superpoliţistul” pentru că este o maşină care capătă puteri deosebite când primeşte „legitimaţie” pe caroserie şi un accesoriu luminos pe capotă. Fără aceste elemente, în fotografia de mai sus ai fi văzut doar două maşini albe (desigur, una din ele ar putea fi echipată cu radar, dar aceasta este o altă poveste). Ceea ce doresc să subliniez este că uniforma are un cuvânt important de spus şi în lumea automobilistică, ba chiar poate să îmbunătăţească imaginea unui model.

În final, aş mai avea de spus două cuvinte care au o semnificaţie specială pentru cei mai vechi dintre prietenii mei: Poliţia Juniori. Autosesizarea (ca să păstrăm situaţia comunicaţională în care ne aflăm) nu este întâmplătoare, ci are legătură cu ziua de naştere a unui prieten şi coleg cu o minte mai strălucită decât girofarul tuturor maşinilor de poliţie aflate în exerciţiul funcţiunii, mai exact Dimitris Sifakis. Chiar dacă vine cu întârziere din cauza unei urmăriri spectaculoase în data de 1 octombrie anul curent (când am făcut fotografiile de mai sus), urarea tradiţională de „LA MULŢI ŞI FERICIŢI ANI!” este la fel de proaspătă ca bomboanele din cofetăria în care intră poliţistul care cere…

P.S. În calitate de comisar-şef al articolului de faţă şi al Poliţiei Juniori, îmi permit să transmit urarea şi în numele Anei Zamă (Mâtza), Cristinei Hănescu, Annei Maria Sifaki, Anei-Maria Diniţoiu şi Dionisie Diniţoiu.

SABR2

Sursă foto: arhiva personală, mai nouă sau mai veche şi site-urile Prestoimages.net, Imcdb.org.

Bucsoiu.com