Despre noua Mazda 6 Combi

Când cei de la Mazda au lansat noul 6 – influenţat puternic de conceptul lansat anul trecut la Salonul Auto de la Geneva, Takeri – au demonstrat că nu au făcut doar un simplu exerciţiu de marketing. Mai exact, nu au luat un 6 din generaţia precedentă pe care au montat un pachet cu piese remodelate şi l-au propulsat printr-o strategie de comunicare poate chiar mai scumpă. Nici vorbă. De fapt, acest 6 are chiar un mic dezavantaj, pentru că îl îmbătrâneşte prematur pe predecesorul lui. Acesta este rezultatul conceptului de design aflat sub sloganul „KODO – Sufletul mişcării”, prin care se sugerează o formă de energie şi dinamism cu specific japonez, în versiunea sedan şi combi deopotrivă. Pentru că versiunea break joacă rolul principal în scenariul de aici, sedanul va fi obiectul analizei   într-un articol viitor.

mazda 6

În primul rând, vom stabili cadrul. Astăzi dimineaţă, norii petreceau deasupra municipiului Bucureşti, iar efectele acestei acţiuni se revărsau sub forma unei ploi cu grade diferite de intensitate. Oamenii pe care i-am privit aveau privirile îndreptate către traseele care păreau să aibă o suprafaţă cu depuneri mai mici de apă, iar parcarea părea mai goală decât de obicei. M-am gândit dacă în acest decor s-ar fi potrivit mai bine Mazda CX-5, dar vopseaua roşu „Soul” premium de 650 Euro cu TVA era mai potrivită pentru 6, în primul rând pentru că face o trimitere mult mai relevantă către Takeri, iar în al doilea rând pentru că se întinde mai graţios pe caroseria lui 6 Combi. Aşadar, ne-am ales personajul: noua Mazda 6 Combi, varianta 2.0i Challenge cu transmisie automată (aşa cum trebuie), 121 kW  şi 165 CP. Scena cea mai potrivită o alegi tu, pentru că maşina va avea grijă să îţi respecte alegerea şi să îţi ofere un confort de durată.

Chiar dacă interiorul nu este la fel de tandru cu simţul vizual ca exteriorul, elementele sunt ordonate şi sugerează o sobrietate aparte, cu o tentă sportivă datorită simplităţii; ar putea fi asemănat cu o servietă de laptop pentru managerul unui departament dintr-o multinaţională. Ceasurile de bord par a fi reverenţioase faţă de cele întâlnite în general la Alfa Romeo, sunt uşor lizibile, iar datorită cifrelor scrise într-un font puţin înclinat, ai putea avea senzaţia de mişcare chiar în perioadele de staţionare. Cotiera este suficient de lată pentru găzduirea întâlnirii unei mâini masculine cu una feminină, iar mânerul frânei de mână are capacitatea de a face o referire simbolică la levierul întâlnit la maşinile care participă la raliu. Totuşi, atmosfera interioară, în special scaunele, te trimit cu gândul la un birou dintr-o clădire cu geamuri din sticlă. Multe. De sus până jos.

mazda 6 interior

Din punct de vedere (unul dintre cele pe care l-am expus sub alte forme la emisiunea de la Muscel TV) tehnic, maşina dispune de tehnologia SKYACTIV, implementată la nivelul motorizărilor, transmisiei, şaşiului şi suspensiei. SKYACTIV include tehnologia i-ELOOP, prin care se recuperează energie electrică în timpul decelerării şi rezultatul acţiunii este exprimat prin intermediul indicatorului de bord din dreapta. Consumatorii electrici – de exemplu, sistemul audio şi climatizarea – sunt alimentaţi suplimentar şi eficace în timp ce pedala de frână este utilizată. A doua tehnologie este i-stop, prin care se îmbunătăţeşte consumul de combustibil.

Mazda 6 este echipată cu sisteme de siguranţă multiple, printre care se numără şi RVM (Sistemul de Monitorizare Spate a Vehiculului) care a fost premiat de Euro NCAP în anul 2011. Sistemul de avertizare la părăsirea benzii de mers (LDWS), asistentul pentru păstrarea distanţei faţă de autoturismul din faţă în deplasările urbane (SCBS) şi sistemele care se ocupă de reglarea unghiului de luminozitate în viraje şi controlul comutării de la lumina de drum la lumina de întâlnire contribuie la siguranţa deplasării.

mazda 6 a

Cu bagajele nu ar trebui să ai probleme dacă ai de gând să pleci în concediu cu familia sau cu prietenii. Portbagajul oferă un volum de încărcare între 506 şi 1.648 litri, dacă vei renunţa la persoanele de pe bancheta din spate şi o vei rabata 60:40. Gata cu detaliile organizatorice. Revenim la volan, ne pregătim de plecare şi trebuie să ştim că Mazda 6 Combi 2.0i cu 165 CP accelerează de la 0 la 100 km/h în 10,2 secunde şi poate să atingă o viteză maximă de 206 km/h.

mazda 6 b

În mediul urban, modelul are un consum oficial de 7,7 l/100 km, extra-urban de 5.0 litri, iar în ciclul combinat are o valoare de 6.0 litri. Emisiile CO² au valoarea de 139 g/km, maşina respectă normele de poluare Euro 5. Capacitatea rezervorului este de 62 de litri, iar benzina recomandată este 95 fără plumb. Probabil că ai anticipat deja că în funcţie de stilul de condus, valorile consumului şi emisiile se vor modifica.

Ploaia scuturată de norii pomeniţi la început aproape că a încetat, iar protagonistul acestui text scris se pregăteşte să iasă din cadru. Nu înainte de a lăsa o notiţă cu preţul: 25.990 Euro cu TVA.

mazda 6 d

(Mulţumiri Mazda.ro.)