Deschiderea oficială a Salonului Auto Bucureşti Spring Edition 2016 (22-24 aprile) a fost gândită pentru a reuni mai multe evenimente din categorii diverse: de la 4×4 la electrice-hibride, de la maşini de familie cuminţi la bestii sport puternice, de la biciclete la motociclete sălbatice, de la conducere defensivă la drifturi fabuloase. În două cuvinte: spectacol adevărat. Terry Grant şi Titi Aur îţi garantează acest lucru.
Îţi spunem doar atât: cu siguranţă nu vei regreta dacă mergi la Romexpo şi plăteşti la intrare biletul care costă 20 de lei, pentru că vei avea acces la diverse maşini şi motociclete noi („doar” 400 şi ceva), demonstraţii la care poţi să participi activ, oferte speciale, surprize şi show-uri cu mult fum din pneuri şi muzică de eşapament.
Este o experienţă pe care ar fi păcat să o ratezi, mai ales pentru că este cel mai mare eveniment auto-moto-bike şi sport al sezonului de primăvară-vară.
În continuare, îţi propunem o galerie fotografică în exclusivitate şi grupată pe categorii, însoţită de scurte comentarii. Din partea noastră, SAB Spring Edition 2016 primeşte trei de „DA” şi merge în etapa următoare.
- MAŞINI ŞI ATMOSFERĂ
DESCHIDEREA OFICIALĂ a salonului în faţa reprezentanţilor presei a început atât de liniştit, încât prin boxele de la Romexpo se auzea chiar o melodie de la Adele. Nu-mi era pe plac, dar din fericire, vorbitorii…
… au captat repede atenţia prin detalii interesante cu privire la program. Mai ales Titi Aur, care a spus că a venit la eveniment pe două roţi – şi nu se referea la motocicletă, ci la maşină.
Printre participanţii de la deschidere s-a aflat şi un Isuzu care s-a gândit să se odihnească puţin cu o roată pe bordură, ca băieţii, vorba aia.
Apoi, am fost poftiţi să trecem dincolo de poartă. Nu a sărutului, ci a salonului, sau mai ştii?
Acolo ne-a întâmpinat cuminte noul Mercedes-Benz GLS.
Stătea la taclale cu noul Ford Ranger, deci nu se plictisea în razele fierbinţi ale soarelui.
Atât de fierbinţi, încât până şi antenei unui Mitsubishi de raliu i-a năzărit o idee. Îl înţelegem perfect, având în vedere condiţiile situaţiei.
În fine, să revenim la celălalt aspect esenţial pentru orice salon auto. Maşinile. De exemplu, ne antrenăm mai întâi cu un Ford Fiesta ST…
… şi apoi trecem la chestii mai puternice şi mai bune de călărit, cum ar fi, de exemplu, noul Mustang.
Ford Mustang, ştii şi tu cum spune James Bond.
Dacă vrei ceva tot pe galben cu roţi negre, dar locuieşti undeva prin munţi, atunci avem soluţia pentru problemele tale de la Argo.
Dacă nu te avantajează nici una, nici alta, ai putea să te orientezi către maşini mai cumpătate, ataşate de familie, ca noul Mitsubishi ASX …
… sau ca acest Suzuki SX4.
În schimb, poate eşti prin ultimul an de liceu şi vrei ceva mai sportiv. Ce zici de un Nissan 370Z Nismo?
Poate eşti în ultimul an de facultate şi îţi trebuie ceva mai mare, ca acest Nissan GT-R.
În fine, poate nu ai buget de nabab în insolvenţă şi îţi doreşti totuşi o maşină pentru drumurile noastre toate care sunt cam… stricate. Încearcă aşa ceva:
Sau aşa:
Bine, bine, nu vrei noul Land Rover Discovery, ci îţi doreşti ceva mai nipon, atunci, avem acest Nissan:
Sau, alegerea noastră, un Mitsubishi Lancer. Nu contează ce vor fetele.
Tu vei vedea asta de la volan şi vei fi mulţumit, în felul tău.
Dacă nu, te-ai putea orienta către ceva cu aer feminin, dar îmbrăcat masculin, ca noul Fiat 500X.
Oricând ai puterea de alegere. Vrei sportivitate pură sau ai pretenţii ecologiste? Eşti de dreapta? Alegi Nissan Leaf, în cazul de mai jos.
Dacă îţi place ecologia foarte mult, în portbagaj poţi să-ţi iei şi o trotinetă electrică. Tipii de la cort spuneau că o astfel de sculă are putere să tracteze o Skoda Octavia. Mai mult decât atât, garantau că au încercat chiar ei într-o zi.
Dacă nu-ţi surâde ideea ecologiei, ai oricând o alternativă ceva mai mare. Are o frunză verde pe plăcuţa din spate pe care scrie Diesel. Deci… Jeep Grand Cherokee este tot un fel de model eco, nu?
Poţi să îţi cari marfa la magazin cu noul Fiat Fullback, iar rivalii tăi vor crede că este un model pe care l-ai meşterit chiar tu, seara, în grădină. Totuşi, tu îţi vei face treaba mulţumit.
Pentru că tot a venit vorba de „back”, nu ne întoarcem în viitor, ci ne uităm la funduri. De exemplu, de la Citroen:
… de la Mercedes-Benz GLS, acompaniat de noul Vito…
… de la Jeep Wrangler…
… şi nu în ultimul rând, de Automobile Bavaria. Pardon, BMW Motorrad. Cu R, de la Razian Bestia, cel mai probabil.
În fine, lăsăm portbagajele şi ne odihnim puţin la umbra cortului, printre fotografii din diverse expediţii, când…
2) MERGEM ÎN ZONA DE OFF-ROAD.
Apoi, rămânem tot prin zona de off-road.
Învăţăm noul proverb: buturuga mică ajută la fotografiat carul mare.
Apoi, ne îndreptăm atenţia către circuitul de off-road amenajat special în incinta pavilionului central. Suntem întâmpinaţi cum se cuvine, mai întâi de Argo:
… apoi de Toyota.
Datorită amabilităţii celor de la GTC 4×4 (www.gtcautoshop.ro), ne-am distrat de minune pe traseul amenajat special pentru senzaţii unice, alături de specialişti în off-road. Subsemnatul a mers alături de un expert din echipa menţionată anterior (pasionaţii ştiu deja de GTC Trophy) în acest model Toyota şi recomandă cu încredere de cinci din cinci stele posibile. Merită!
Partea bună este că poţi şi tu să participi activ la astfel de demonstraţii dacă mergi la SAB. Dacă îţi place terenul accidentat, ai posibilitatea să te plimbi cu…
Sau să te fotografiezi lângă modele mai vechi, dar foarte competente în domeniu:
Sau mai noi, dar care se vor descurca mai eficient printre gropile din asfalt. De exemplu, Jeep Renegade:
La urcatul bordurilor urbane te va ajuta şi noul Jeep Cherokee, cu farurile lui în stil asiatic:
Dacă mai ai şi o sobă Bucşoiu sau alte bunuri de la Brico Depot de cărat, atunci îţi va trebui şi o benă. Poftim.
La SAB se găsesc şi maşini tunate, dar acestea intră în categoria scărilor rulante şi a lifturilor pentru mine, adică a obiectelor pe care nu le folosesc decât foarte, foarte rar spre deloc. Desigur, există şi o excepţie care mi-a atras atenţia într-un mod plăcut.
Condusul în România este o treabă destul de riscantă, prin urmare, ar trebui să ai studii superioare în domeniu. Noi îţi recomandăm Academia Titi Aur. Oferta educaţională poate fi consultată şi experimentată la Salonul Auto Bucureşti. Încearcă neapărat maşina-omidă, îţi va plăcea cu siguranţă şi…
… te va pregăti pentru drifturile dorite şi nedorite. În plus, vei vedea că este o senzaţie foarte interesantă să conduci o maşină cu dublă comandă: volan în dublu exemplar, pedalier în dublu exemplar… ce să mai, ca la şcoala de şoferi, doar că la un nivel superior.
Mai târziu, vei putea să mergi şi la biroul tău din multinaţională într-un mod uşor diferit faţă de colegii tăi. L-am întrebat pe domnul Titi Aur cum ar trebui să procedăm, iar dumnealui ne-a răspuns practic:
Printre altele, am aflat ce înseamnă cu adevărat noţiunea de „reclamă mascată”.
Înainte de a participa la demonstraţiile spectaculoase cu maşini şi motociclete (cascadorii efectuate de Terry Grant, Titi Aur şi Angyal Zoltan), ne-am gândit să utilizăm simbolic un mijloc de transport cu mai multe roţi…
… pentru a merge într-o vizită la pavilionul în care se desfăşoară cel de-al doilea eveniment din cadrul SAB, mai precis:
3) PE DOUĂ ROŢI DIN FABRICĂ, SECŢIUNEA MOTOCICLETE (şi biciclete, dar au fost acaparate de monstuleţi motorizaţi de la BMW, Ducati, Yamaha, Honda, Suzuki, Harley-Davidson, KTM şi mulţi alţii pe care te lăsăm să-i descoperi tu la stand).
Modelul ne-a atras atenţia pentru că a lucrat în serviciul public. Are şi o etichetă prin care ne confirmă acest lucru.
Pentru ca trecerea să fie treptată, la secţiunea cu motociclete am găsit şi modele care au contact cu solul prin patru puncte. În primul rând:
În al doilea rând:
În al treilea rând, chiar şi pe bunicul Jeep.
Apoi, am fost pregătiţi să vedem fiarele reprezentante pentru fel şi fel de naţii şi culturi, mai mult sau mai puţin agresive, dar plăcute pentru retinele noastre.
Pe principiul orice naş îşi are naşul, al meu a avut o motocicletă BMW. Momentan nu intenţionez să devin motociclist, dar când privesc acest exemplar…
… sau acest exemplar:
… sau gama aceasta…
… în care se include şi iniţiala „R” urmată de nişte cifre foarte atractive, mă gândesc din ce în ce mai serios la o posibilă pasiune într-un viitor nu foarte îndepărtat.
Asta cu atât mai mult cu cât motociclismul se adresează în primul rând persoanelor care mănâncă provocări la micul dejul şi îşi dreg gustul cu risc. Două porţii, vă rog.
După ce ne-am plimbat pe săturate printre motoare şi biciclete – unele tot motorizate, dar exclusiv electric – ne-am urcat din nou la volan, dar de această dată într-un Ford Mondeo ceva mai vechi, dar …
… capabil să ne iniţieze în tainele momentelor spectaculoase următoare.
3) SHOW-URI DE DRIFT (PARTEA I)
Cel mai mare club din Bulgaria a trimis reprezentanţi de seamă pe meleagurile bucureştene ale salonului. În plus, fiind foarte siguri pe ei şi maşinile lor, piloţii au fost „susţinuţi” de o domnişoară foarte, foarte curajoasă şi în egală măsură drăguţă, care s-a aflat în centrul atenţiei noastre, la propriu şi la figurat. Alături de maşini şi de acţiune, desigur.
Un alt drif, un alt unghi.
Dragoste la prima vedere.
Pasiune extremă după o vreme. Nu ştiam ce altceva rimează cu propoziţia anterioară.
Unora nu le place să fie fotografiaţi frontal.
Poate pentru din profil sau „de-a latul” este mai bine.
Cetegoric, mai ales când sunt puse în evidenţă calităţile.
Pneurile rămân pe asfalt. Doar domnişoara şi maşinile au dreptul să părăsească ringul de dans.
Pentru final, am păstrat cel mai spectaculos moment, pe care trebuie neapărat să-l vezi „live” cel puţin o dată în viaţă, iar aici nu ne referim la emisiunea cu acelaşi nume de la TVR 1.
SHOW-URI DRIFT, PARTEA A DOUA: Domnul TERRY GRANT
Când vine vorba de spectacol, domnul Terry Grant nu are prea multe de spus. Dumnealui demonstrează ce poate şi nu cu o maşină, ci cu două. Simultan. Nu degeaba are 23 de recorduri mondiale şi este un expert în ceea ce se numeşte „drift” sau derapaj controlat. În dicţionar, la acest cuvânt ar trebui să se afle o fotografie cu dumnealui.
Clişeele sunt o prostie, iar maşinuţa aceasta este cea mai bună dovadă. Când o vezi, ai putea să spui că este potrivită pentru copii. În schimb, când începe să scoată nori de fum care îi îngrijorează pe piloţii de avioane, să urle atât de puternic încât să stârnească avalanşe prin Alpii Elveţieni şi să fie sub comanda lui Terry Grant, abia dacă mai poţi să aplauzi de uimire.
De precizat: maşina este în mişcare, se roteşte la fel de repede ca platanele lui DJ Tiesto, iar domnul Terry Grant a ieşit să ia o gură de aer. Cu cât mai sus, cu atât mai bine, pentru că aerul este mai rarefiat.
Apoi, în timp ce micul model îşi vedea de treabă în cerculeţe, Terry Grant s-a gândit să aducă în prim plan încă o maşină din arsenal. Vorba aia europeană: unitate în diversitate.
Ce faci dacă uiţi motorul pornit şi cealaltă maşină fără şofer? Simplu, alergi după ea. În fond, mişcarea face bine la sănătate.
Întâmplător, domnul Titi Aur era prin zonă şi s-a gândit să îl salute pe domnul Grant. Nimic neobişnuit, nu-i aşa?
Cunoaşteţi altă metodă mai bună de salut în stil româno-american mai bună decât un drift în jurul unei maşini care se deplasează liniştită pe două roţi? Noi nu.
Poate doar la despărţire, aşa, la poantă, să aibă loc o strângere de mână. Nu de alta, dar este mai protocolar şi uneori, chiar necesar.
În concluzie, SAB Spring Edition 2016 îţi oferă suficiente motive pentru a te distra pe cinste la final de săptămână. Personal, acest element l-am simţit la cote foarte ridicate, iar ca „suvenir” de la eveniment am un moment de onoare.
În finalul acestei galerii ample, mai adăugăm în torpedo un pachet cu mulţumiri speciale pentru invitaţie organizatorilor SAB Spring Edition 2016, alături de felicitările transmise pentru un evenimet pe cinste.
Sursă foto: