Informaţiuni: 130 de ani de la naşterea automobilului. O poveste din 1886

Este amurgul zilei de 29 ianuarie 1886. Din depărtare se aud tropotele unor cai, iar goana lor este vestită de norii de praf cenuşii care au pornit la rândul lor într-o căătorie haotică şi misterioasă. Pe măsură ce caii se apropie, încep să fie mai evidente şi alte sunete: roţile căruţei tractate scârţâie înfiorător, urlă ameninţător din toate încheieturile metalice, de parcă ar urma să se dezmembreze în clipa următoare.

Vizitiul nu pare afectat. Are un chip mohorât şi se grăbeşte să ajungă la destinaţia lui, pentru că noaptea se apropie şi nu este o prietenă de nădeje sau genul de iubită pe care ar dori să o aibă alături. O rafală de vânt apărută brusc în peisajul sinistru se izbeşte fără milă de scândurile unor construcţii întunecate. Apoi, o linişte bizară ce tinde spre perfecţiune intră în scenă.

Din când în când, drumurile îşi mai plâng singurătatea prin răscolirea discretă a nisipului, de parcă o bibliotecară în vârstă răsfoieşte cu atenţie paginile cărţilor cu hârtie îngălbenită prematur de timpul răbdător şi înţelept. Toate acestea sunt doar câteva semne care indică faptul că nu se încheie o zi obişnuită. 29 ianuarie 1886 este o zi extraordinară, care va influenţa viitorul omenirii pentru totdeauna. Este sfârşitul zilei în care Karl Benz a înregistrat brevetul pentru primul automobil din istorie.

1 BNZ

Această caleaşcă motorizată avea să schimbe viaţa noastră. Urma să apropie oameni, să îi îndepărteze, să fie un mod de a trăi, de asigurare a traiului sau chiar de curmare a lui, din păcate. Avea să fie un obiect de transport, de studiu, un instrument în folosul construcţiei, dar şi al distrugerii. Cu toate acestea, nu era înzestrat în totalitate cu putere de autocontrol. Aici intervine omul. De la primul test drive, efectuat de o femeie. Martha Benz, soţia lui Karl Benz. Cam aşa se ilustrează respectul şi aprecierea „partenerului de viaţă”, cum spun corporatiştii îndepărtaţi de tradiţie.

3 MBZ

Mai degrabă, prima variantă. Benz ştia ce a făcut, era „copilul” pe care l-a proiectat ani de zile, cu muncă fără tutoriale video, în care avea încredere că nu îl va dezamăgi. Aşa a fost. Cu ajutorul lui Dumnezeu, un om a muncit şi a realizat un vehicul care se deplasează aproape singur. Cum adică, fără cai şi fără şine? Exact. Ba mai mult, chiar şi cu o viteză maximă undeva pe la 16 km/h, produsă de un motor de 0,95 litri, care furniza iniţial 0,6 CP.

4 MBZ

După ce a obţinut patentul, a dezvoltat afacerea care avea să influenţeze inclusiv ceea ce citeşti tu acum. Dacă nu exista automobilul, ştiu exact despre ce îţi scriam. Dar păstrez micul secret pentru mine, momentan. La cum arată noile tendinţe din domeniu, este posibil ca automobilul să nu mai existe. Să fie doar un laptop pe roţi. Aşa ceva nu pot să accept, iar atunci va trebui să închid un capitol definitiv. Mă îngrijorează faptul că momentul nu este prea departe, aşa că mai bine arunc o privire (fără să rănesc pe cineva) într-un ziar muscelean din anul 1889, ca să pară mai îndepărtată ziua aceea fatidică, în care maşinile nu vor mai fi ceea ce trebuie să fie.

5 MBZ

O ştire a vremii din Vocea Muscelului (de la 1889) spune cam aşa: „Foarte mulţi vizitatori au venit şi anul acesta în oraşul nostru. Aproape să nu poţi să-ţi dai seama unde mai au loc. Trenurile de plăcere au luat şi ele foarte multă lume. În sfârşit, a început a se da Câmpulungului şi împrejurimilor lui importanţa ce o merită.”

Anul menţionat are legătură cu proiectul lui Karl Benz, care s-a dezvoltat rapid. Astfel, primul automobil a fost lansat oficial la Târgul Mondial de la Paris, iar 25 de exemplare au ieşit pe străzi. Indiferent de vreme. Atenţie, vă avertizăm că urmează o reclamă interzisă şoriceilor din biblioteca menţionată câteva paragrafe mai sus).

Potrivit unei legende, una dintre primele 25 de maşini a fost condusă tot de Martha Benz, pe o distanţă de aproximativ 200 de kilometri. Asta înseamnă viaţă de familie, comunicare în cuplu şi tot ceea ce se străduiesc unii specialişti în relaţiile de cuplu să explice prin cărţi, reviste pentru femei şi website-uri vopsite în roz şi tapetate cu inimioare.

2 MBZ

Caii de la începutul istorisirii se odihnesc acum şi se gândesc la urmaşii lor simbolici, ascunşi sub capotele maşinilor contemporane. Vizitiul a rămas la fel. Este tot grăbit. A înlocuit hamurile cu o manivelă, apoi – după ce tradiţia a fost încredinţată vatmanilor să o apere cu preţul meseriei – a trecut la volan şi la manşă. Lucrurile ar trebui să se oprească aici. O maşină condusă din taste? Nu, mulţumim. Doar nu suntem în anul 2016.

Sursă fotografii: cineva pitit sub un aşternut întunecat, în spatele unei cutii cu obiectiv. Oriunde ar fi, îi mulţumim.

semnatura-logo-mic