Data de 9 mai are o încărcătură istorică importantă. De exemplu, potrivit Mediafax, pe plan naţional, la 9 mai 1895 s-a născut Lucian Blaga, o personalitate marcantă a culturii româneşti, care s-a remarcat pe de-o parte ca filozof, jurnalist, profesor universitar, iar pe de altă parte, ca diplomat. La 9 mai 1877 a fost proclamată independenţa de stat a României, în urma unei sesiuni extraordinare a Adunării Deputaţilor.
Dintr-o perspectivă globală, data de 9 mai 1945 reprezintă sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial, după ce s-a semnat actul de capitulare necodiţionată a Germaniei la cartierul general sovietic din Berlin. Ziua Europei a început să fie sărbătorită din data de 9 mai 1985, după cum decis Consiliul European. Punctul de start al construcţiei Uniunii Europene este reprezentat prin declaraţia de la 9 mai 1950, când Robert Schuman, ministrul de externe al Franţei le-a propus diplomaţilor din Germania şi din alte state europene să pună „bazele concrete ale unei federaţii europene indispensabile pentru menţinerea păcii”, după cum informează agenţia de presă citată anterior.
Dacă ai uitat care sunt statele membre care alcătuiesc Uniunea Europeană, îţi recomand să intri aici. Dacă le cunoşti, este perfect, pentru că putem să continuăm cu subiectul propus în titlu. În primul rând, trebuie să stabilim criteriul principal pe baza căruia a fost alcătuit acest clasament: modelele prezentate să poarte branduri europene. Al doilea criteriu: să aibă un rol potrivit cu un cadru specific, adică maşina respectivă să îl introducă pe diplomat într-o imagine de succes pe scena cu Parlamentul European, indiferent că ne referim la sediul din Bruxelles sau de la Strasbourg. În al treilea rând, menţionăm criteriul Razian Bestia: maşina să gâdile plăcut retinele privitorilor şi să aibă grijă de confortul pasagerilor la costum din stofă britanică, în servietele italieneşti care găzduiesc rapoarte importante despre situaţiile sociale şi economice ale statelor membre, alături de un stilou Mont Blanc şi (în cazuri izolate, neconfirmate ştiinţific, deci ipotetice) un pacheţel cu nişte sandvişuri făcute cu brânză franţuzească mucegăită, ceapă verde ungurească şi câteva portocale greceşti sau căpşuni din Spania.
LOCUL 10 în topul nostru este ocupat de Alfa Romeo 159. Da, poate că este doar o berlină de clasă medie, da, poate că este unmodel cam vechi, provenit de la o companie care nu se laudă niciodată cu fiabilitatea şi da, poate că nu oferă prea mult lux, potrivit definiţiei, dar este înglobarea tuturor clişeelor despre frumuseţea automobilelor, iar James May poate să confirme.
LOCUL 9: Citroën DS5. Fără prea multe explicaţii, maşina asta merită să fie în acest top pentru că arată la fel de bine ca un croissant cu unt şi ciocolată. Nu ajută la diete de slăbire, dar te face fericit. În plus, designul interior preia unele teme din aviaţie, iar asta este foarte bine dacă vrei să fii cu capul în nori.
LOCUL 8: Lamborghini Estoque. Da, este un concept, dar a spus cineva că nu are voie să fie în topul nostru? Nu. Perfect. Valet, parchează-l, te rog, cu grijă, pentru că volanul este din plastilină. Mulţumesc.
LOCUL 7: Maserati Ghibli. Poate că nu are cel mai frumos nume, dar este potrivit pentru şedinţele care au ca subiect reducerea bugetului. Arată ca un Quattroporte de buzunar, iar asta contează dacă vrei să fii mai discret.
LOCUL 6: Skoda Superb (2014). Da, ai citit bine. Fără glumă, chiar este o limuzină superbă. Şi spaţiu în spate atât de mult ai doar în limuzine.
LOCUL 5: Nu avem. Treci mai departe.
LOCUL 4: Rolls-Royce Wraith. Un top al limuzinelor fără un Rolls-Royce este ca un smartphone fără baterie, adică inutil. Wraith este modelul perfect dacă un diplomat de până în 35 de ani îşi doreşte să o impresioneze pe o colegă de şedinţă foarte sexy din România, Grecia, Portugalia sau Slovenia. Sau pe câte una din fiecare ţară menţionată. Desigur, RR Wraith poate fi şi brelocul de week-end al deţinătorului de Ghost sau Phantom.
LOCUL 3: Mercedes-Benz Clasa S. Despre cel mai recent model vei citi un test în revista BBC TopGear România în curând. Până atunci, modelul urcă pe podium în clasamentul nostru şi rămâne la înălţime, printre staruri. Pardon, printre stele.
LOCUL 2: Dacia Duster. România ştie că este ţară membră a Uniunii Europene din 2007. Uniunea Europeană ştie că România face una dintre cele mai bune maşini din punct de vedere al raportului preţ-calitate. Iar acesta este un lux în vremuri de criză. Da, unii ar putea să spună „heeei, asta nu este o limuzină!” şi ar avea dreptate. Este mai mult decât atât.
LOCUL I: Doamnelor, domnişoarelor şi domnilor… urmează fruntaşul acestui top… tobe, lumini şi suspans… pe primul loc se află… Aston Martin Rapide, cu felicitări. Stilul britanic (deşi britanicii sunt cam eurosceptci în ultimul timp şi unii chiar sunt de acord cu retragerea din Uniunea Europeană) este emanat prin Rapide la fel cum formele Magdalenei Wróbel, fotomodel din Polonia, sunt puse în evidenţă şi mai bine prin creaţiile casei de modă Victoria’s Secret.
Surse fotografii: producători.