Zece motive de optimism ca să abordezi iarna fără coduri colorate

În urmă cu aproximativ două săptămâni – mai exact pe la jumătatea lunii ianuarie 2014 – subiectul preferat al unora era despre vremea nefiresc de caldă pentru această perioadă. „Prea cald. Nu e bine.” – am auzit acest enunţ chiar mai des decât au spus pseudo-ştiriştii clişeul lor favorit, cel cu „oamenii legii”.

În prezent, cerul împarte cu generozitate fulgi de nea, iar peisajul realizat 100% natural este reprodus în tablourile încântătoare ale artiştilor plastici. Temperaturile au scăzut şi ele, iar subiectul conversaţiilor sterile s-a schimbat: „Prea frig. Nu e bine.” De asemenea, discursul celor care se autoproclamă profesionişti mass-media s-a adaptat şi el la condiţiile meteorologice, iar titlurile reciclate din arhive şi-au făcut apariţia cu introducerea OBLIGATORIE (scris cu majuscule, ca să înţeleagă şi omul calm că trebuie să se alerteze) a stereotipului „Infernul alb”. Finlandezii şi suedezii ar trebui să ia notiţe. NOTIŢE.

Nu voi ţine o prelegere despre clişee sau scriitura jurnalistică, pentru că am un scop mai important: să evidenţiez părţile bune, pe care observ că multă lume chiar şi din jurul meu la ignoră (dacă nici pentru tine veştile bune nu sunt ştiri, atunci opreşte-te din citit acum şi uită de acest site. Mulţumesc.). Dacă există o tentativă de optimism, unii preferă să deverseze automat cuvinte care se regăsesc în registrul pe care scrie „Agresivitate”, dar despre asta nu voi discuta aici.

În primul rând, în România, mulţumită lui Dumnezeu, avem 4 anotimpuri, ceea ce ar trebui să fie un motiv de bucurie pentru că avem diversitate naturală. În al doilea rând, iarna oferă numeroase beneficii pentru agricultură, atmosferă şi pentru locuitorii zonelor urbane din anumite puncte de vedere. De exemplu, oraşele care altădată sunt foarte aglomerate şi zgomotoase devin rapid oaze albe şi liniştite. Dacă ai uitat să-ţi faci gimnastica de dimineaţă, ai un dublu avantaj datorită vremii: pe de-o parte, poţi să iei lopata şi să lucrezi muşchii braţelor, iar pe de altă parte poţi să porneşti într-o călătorie prin troiene şi să simţi cum îţi tonifici musculatura picioarelor. În plus, ai posibilitatea să-ţi testezi capacitatea de conservare a echilibrului, ceea ce înseamnă risc, dar şi adrenalină şi concentrare.

În al treilea rând, poţi să ieşi la o bătălie cu zăpadă mult mai atractivă şi mai naturală decât o partidă de paintball sau de lasertag, pentru că te îngrijorează gândul de a nu fi trosnit în mutră de un bulgăre aruncat de o persoană de sex feminin (în atenţia feministelor: nu este vorba de inferioritate, ci din contră, de teama că unele tipe au o ţintă foarte precisă şi fac nişte bulgări mai tari decât prevede legea). În al patrulea rând, ai şansa să îţi plimbi copiii, nepoţii sau iubita, iubitul sau orice altă persoană dragă prin zăpadă sau peste ea, cu sania. Dacă nu ai aşa ceva, încearcă metroul şi pune-ţi imaginaţia la treabă până la primul magazin unde vei găsi ceea ce cauţi.

Motivul numărul cinci: nopţile au un grad de luminozitate mai mare. Cerul devine ca o lanternă cumpărată din magazinele „Totul la 3 lei”, dar plimbările nocturne prin parc nu mai par desprinse din filmele în care Leonardo DiCaprio ar fi tot un lup, dar nu de pe Wall Street, ci doar în serile cu lună plină.

Motivul numărul şase de satisfacţie: poluare mai puţină. Chiar dacă te vei grăbi să-mi spui că utilajele de deszăpezire consumă mult şi poluează şi mai mult, sau te gândeşti la ambiţioşii care îşi turează puternic motoarele maşinilor sperând că vor putea să urce peste zidul de apărare format în jurul autoturismului, viteza de circulaţie este mai mică decât de obicei, numărul maşinilor este vizibil mai redus pe străzi, iar asta înseamnă că avem un aer mai curat şi mai filtrat, datorită gerului.

Cel de-al şaptelea motiv are legătură cu fulgii de nea care se întrec să ajungă pe solul îngheţat. Aceştia oferă un spectacol pe cinste, care poate fi savurat din spatele ferestrei sau prin contact direct, mai ales dacă s-a întâmplat să rămâi înzăpezit. Nu ai nevoie de o aplicaţie pentru asta.

Motivul numărul opt: mai puţin phone, mai mult smart. Îţi dezvolţi abilităţile de navigator prin zăpadă şi poţi să empatizezi la nivel spirtitual cu Bear Grylls. Totuşi, pentru binele tău şi al nostru, nu te dezbrăca afară sub nicio formă. Totuşi, ai putea să-ţi scoţi mănuşa aia de pe mână dacă eşti bărbat şi te întâlneşti cu un alt bărbat.

Motivul nouă: te vei bucura mai mult de vară şi nu te vei mai plânge că este prea cald chiar dacă vor fi 40 de grade. Ia-ţi doza de frig încă de pe acum.

Motivul numărul zece: nu mai este necesar să mergi la munte ca să îţi pui o poză pe Facebook din zăpadă, iar apoi să-ţi dai check-in de la altitudine. Poţi să faci acest lucru chiar în parc. Fără check-in.

În concluzie, iată doar o doză de atitudine favorabilă în raport cu manifestările fireşti ale acestui anotimp, care pentru bunicii noştri erau exact aşa cum sunt şi acum: normale.