Strategia de comunicare folosită pentru promovarea noului model din gama Hyundai pune în evidenţă următoarele caracteristici: faptul că maşina a fost proiectată în Germania, este construită în Europa şi se poate achiziţiona din România încă din luna aprilie. Imaginea perpetuată stereotipic a autoturismului german este asimilată necritic şi răspândită ulterior de diverse persoane din societatea românească, deşi în lumea globalizată a prezentului este aproape imposibil de acceptat că nu se ridică şi alte braduri şi produse la nivelul satisfacţiei consumatorilor.
Pe de altă parte, aspectul pozitiv al faptului că noul i30 s-a născut într-un centru de design european constă în formele de asemenea europenizate pe care le-a dobândit şi îndepărtarea vădită de modelele produse sub logo-ul brandului coreean în urmă cu zece ani.
Exteriorul (lungime: 430 cm; lăţime: 178 cm; înălţime: 147 cm) este sculptat într-un mod care nu ar trebui să irite percepţia unui public tânăr care apreciază limbajul de design mai agresiv, conturat în special prin protuberanţele caroseriei. Acestea contribuie la crearea senzaţiei de masivitate şi de siguranţă – în această privinţă, potrivit standardelor organizaţiei EuroNCAP, i30 a obţinut cinci stele la testele de impact.
În privinţa motorizărilor, sunt disponibile 18 combinaţii de motorizări şi echipări, cu preţuri cuprinse între 16.173 de Euro cu TVA şi 21.195 de Euro cu TVA. Propulsoarele diesel de 1.6 litri sunt disponibile cu tehnologia Blue Drive pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon până la 97 g/km.
Hyundai i30 poate să îşi joace rolul la fel de bine în compania unor adolescenţi plecaţi într-un week-end ploios la mare, cât şi alături de un cuplu respectabil de bunici în drum către un magazin. Cele mai potrivite opţiuni pentru cei care aleg propulsorul de bază pe benzină de 1.4 litri vor avea la dispoziţie 100 CP/137 Nm, în timp ce adepţii motoarelor alimentate cu diesel vor avea ca primă variantă aceeaşi unitate de 1.4 litri, dar cu 90 CP/220 Nm.
În primul caz, motorul este cuplat la o transmisie manuală cu şase trepte, care îi permite maşinii să accelereze de la 0 la 100 km/h în 12,8 secunde şi să atingă o viteză maximă de 182 km/h. În privinţa consumului de combustibil declarat, în mediul urban valoarea obţinută este de 8,4 litri/100 km, în extraurban – de 4,8 litri/100 km, iar în ciclul combinat – de 6,1 litri/100 km.
În cazul propulsorului diesel de 1.4 litri cu 90 CP, cuplat de asemenea la o cutie manuală cu şase trepte, Hyundai i30 are un consum de combustibil oficial de 5,3 litri/100 km (urban), 3,5 litri/100 km (extraurban) şi 4,1 litri/100 km (mediu). Acceleraţia de la 0 la 100 km/h se obţine în 13,5 secunde, iar viteza maximă este de 170 km/h. Indiferent de opţiunea aleasă în ceea ce priveşte motorizarea, Hyundai i30 oferă un portbagaj cu un volum de 378 litri, adică suficient de încăpător pentru un troler, câteva punguliţe cu nişte cadouri pentru cei dragi, două genţi de voiaj ticsite cu fel şi fel de caserole goale, care urmează să fie umplute cu alimente pe cinste de la reşedinţa din Câmpulung-Muscel – cazul subsemnatului şi al prietenei lui.
Interiorul este în concordanţă cu formele curajoase ale caroseriei, dar păstrează o notă accentuată de sobrietate. Butonul sistemului Start/Stop este plasat la îndemână, spaţiile pentru depozitarea diferitelor obiecte sunt numeroase, iar instrumentele de bord sunt uşor lizibile şi au o formă care trimite către „sportivi-eleganţa” ceasurilor unui Alfa Romeo. Un accesoriu care se încadrează în aceeaşi tendinţă este pedala falsă, utilă pentru calarea corpului în scaunul care oferă un bun sprijin lateral şi lombar. La nivelul superior, unele dintre elementele consolei centrale trimit subtil către bordul întâlnit la actuala generaţie de Ford Focus, iar la nivel inferior – către limbajul de design Volvo. Cu toate aceastea, tastele oferă un răspuns precis la acţionare.
Sistemul de direcţie poate să beneficieze de opţiunea Flex Steer, prin care direcţia este asistată şi oferă trei tipuri de feedback: „Normal” (indicat în rularea cotidiană), „Confort” (recomandat la parcări) şi „Sport” (util pentru deplasările pe autostradă). Nu ar fi nimic de reproşat la acest nivel din partea unui şofer care evaluează modelul i30 în concordanţă cu scopul pentru care a fost realizată – cu siguranţă printre obiective nu se numără rularea pe circuit, dacă nu este vorba de o bătălie pe tema consumului de combustibil din rezervorul cu o capacitate de 53 de litri.
În concluzie, Hyundai i30 este un autoturism corect, dar alegerea cea mai indicată din perspectiva Razian Bestia este versiunea de 1.6 litri cu 135 CP/164 Nm conectată la o transmisie automată cu şase trepte.
(Mulţumiri Hyundai România.)