Noua gheişă din spectacolul urban: Honda Civic Type R

Când a apărut generaţia cu numărul opt de Civic, în 2006, probabil că unul dintre cele mai vehiculate clişee apărute prin presa auto se referea la faptul că noul model este un fel de navă extraterestră. Cine mai avea siglă împachetată în sticlă şi ţevi de eşapament standard triunghiulare (fără să fie un supercar)? Păi… nimeni.

Ei bine, din păcate, cea mai recentă generaţie este mult mai docilă, mai… franţuzească, în special din punctul de vedere al designului. Noua versiune sportivă, Type R, păstrează tradiţia începută în 1997 şi adaugă de această dată un motor nou de 2.0 litri VTEC Turbo cu 310 CP.  A, da, pe lângă unele chichiţe în stil NFS, după cum se vede:

Honda-Civic_Type_R_2015_1_bucsoiu

Ca orice gheişă atentă la detalii, nici interiorul nu a fost lăsat mai prejos: dacă pe dumneavoastră vă pasionează raliul, atunci veţi aprecia faptul că puteţi să acceleraţi de la 0 la 100 km/h în 5,7 secunde (spune producătorul, nu garantăm că este aşa) şi apoi să tindeţi către viteza maximă de aproximativ 270 km/h. Pe circuit, desigur.

Honda-Civic_Type_R_2015_2_bucsoiu

Mai multe detalii nu au rost aici, pentru că nu ne dorim să publicăm o broşură emisă de producător. Ba chiar vom încheia prin a spune ce nu ne place deloc la maşina aceasta. Începem de la interior, unde lucrurile stau mai bine, chiar dacă mânerul frânei de mână pare să fugă de şofer, iar gurile de ventilaţie de la extremităţile bordului ne lasă impresia că au fost împrumutate de la un Isuzu Turquoise.

La exterior, unde roţile par disproporţionate dacă le vom raporta la caroserie, spatele rotunjit este complet incoerent cu partea frontală prea ascuţită, iar proiectoarele sunt prea banale în comparaţie cu generaţia despre care am vorbit la început şi care nu era de tip „R”. Oricum, poate ne vom schimba percepţia la vizualizarea live a maşinii.

Honda-Civic_Type_R_2015_3_bucsoiu

  Sursă fotografii: biroul de presă Honda. Mulţumim.

Bucsoiu.com