Reflecţii în urma unei dezbateri la Olimpiada de Comunicare Politică 2015

Aproape de jumătatea lunii mai a fost organizată premierea ediţiei cu numărul IV a Olimpiadei de Comunicare Politică. În cadrul acestui eveniment, Mihai Sturzu – pentru care pasiunea aeronautică tinde să devină poate chiar o profesie în aviaţie – a prezentat succint şi atractiv un subiect contemporan, bazat pe o paralelă între era industrială şi era Internetului. Accentul a fost pus pe schimbările majore pe care cele două elemente le-au determinat sau le vor produce la nivel global.

VGN_class_MB 2

Dacă era industrială se baza pe planificare, control şi caracterul secret al demersului (economic, social), era Internetului este întemeiată pe principiul experimentului, controlul se transformă în idee, iar evoluţia acestora este foarte transparentă, după cum bine a punctat Mihai. Din punctul nostru de vedere, printr-o aprofundare a comparaţiei, se poate observa cu uşurinţă faptul că societatea virtuală duce o luptă victorioasă împotriva intimităţii controlată chiar de actorii sociali implicaţi de bună voie.

Cine îl obligă pe Dorel (sau pe Gogu) să pună pe Facebook o fotografie din bucătăria proprie, cu un check-in care completează din punct de vedere informaţional locaţia? Nimeni. Oare în era industrială, acelaşi Dorel i-ar fi permis accesul oricărui prieten (să nu mai spunem de cunoştinţe şi necunoscuţi) să intre în spaţiul personal? Cel mai probabil, nu, dar aceasta este doar o frântură dintr-un puzzle gigantic al schimbării, în care nici măcar piesele nu sunt cunoscute în totalitate, cu atât mai puţin rezultatul final sau efectele. Dacă privim nişa automobilismului, putem să vedem şi mai concret unele diferenţe între cele două ere. De exemplu, Era industrială:

oldtimer-pix 1

Şi Era Internetului:

Volkswagen-Golf_GTE_Sport_Concept_2015_1

În prima fotografie este un Oldtimer (un brand mai potrivit nu am fi găsit), o maşină gândită să faciliteze transportul persoanelor din punctul A în punctul B şi… atât. În cea de-a doua fotografie este un concept – Golf GTE Sport – lansat de Volkswagen (un brand popular teoretic şi practic) exact în ziua anunţării rezultatelor la Olimpiadă, mai exact 14 mai 2015. Rolul acestui concept – care va prinde viaţă pe linia producţiei în serie probabil anul următor – poate fi privit ca un experiment. Dacă ar fi un site, VW Golf GTE Sport ar fi versiunea Beta. Publicul vede, analizează, iar în funcţie de necesităţile pieţei, producătorul lansează un model de serie, care oricum va fi supus la scurt timp după apariţie (cam în doi, trei ani) la un facelift, dacă nu va fi lansată direct o „nouă” generaţie.

Volkswagen-Golf_GTE_Sport_Concept_2015_4

Experimentul poate să eşueze, desigur, iar apoi în cel mai fericit caz va fi momentul apariţiei bancurilor de tipul „trăim vremuri ciudate, în care un computer se strică după trei zile, iar un hamburger… după cinci ani”. Ne vom adapta, iar dacă vom fi deştepţi, vom păstra şi tradiţiile, aşa cum au făcut şi generaţiile premergătoare care au trăit dezvoltarea epocii industriale.

Ar fi chiar păcat să pierdem ocazia de a fi în viitor la un volan înlocuit cu o manşă ca în fotografia următoare, deoarece maşinile care se conduc singure vor fi mai eficiente şi mai sigure – pe domeniul public. În fine, la fel cum apariţia motorului cu aburi nu a exterminat caii sau tracţiunea animală, nici maşinile viitorului nu vor distruge complet plăcerea condusului. Cu o condiţie care poate părea reduntantă: dacă vom fi deştepţi şi mult mai responsabili.

mansa

La fel cum între Oldtimer-ul din mileniul cu prefixul 19… şi conceptul Volkswagen din mai 2015 este pusă în comun ideea mişcării şi materializarea acesteia prin motorul conectat la patru roţi şi între era industrială şi cea a Internetului există o legătură, un punct comun, care nu se distruge brusc la schimbare. Ca o concluzie, noi credem că liantul este chiar comunicarea, un proces care trece permanent prin multiple transformări, dar păstrează o idee esenţială: interacţiunea bazată pe transmiterea de mesaje, cu scopul obţinerii unui feed-back.

Sursă fotografii: era Internetului. Autori: Ana-Maria Zamă şi Răzvan Bucşoiu. Mulţumim pentru atenţie.

Bucsoiu.com