Înscrierea la ora de religie este opţională din perspectivă legală, dar obligatorie spirtiual

UPDATE: Dintre cei 2.366.585 elevi din România care studiază ora de religie la şcoală, 2.140.238 sunt înscrişi la ora de religie, adică 90,44 %, potrivit Wall-Street.ro. Dintre cele 144.358 de cereri pentru înscrierea la clasa pregătitoare, pe 135.049 a fost inclusă ora de religie, adică 93,55%. Potrivit Agenţiei de Presă a Patriarhiei Române, înscrierea la ora de religie este permisă în continuare. Detalii se găsesc aici. „Cu noi este Dumnezeu!”, spuneam la prezentările realizate cu prilejul Zilelor Colegiului Pedagogic „Carol I” din Câmpulung-Muscel, iar pentru grija Lui, îi mulţumim!

(Cererea de înscriere se găseşte la secretariatul şcolilor sau poate fi descărcată AICI.)

Ştiriştii folosesc „breaking news”, noi ne mulţumim doar cu „anunţ important”, când avem de comunicat un mesaj mai presus decât maşinile care vor rugini mai devreme sau mai târziu. Tradiţia creştină şi încrederea în Dumnezeu Tatăl şi Hristos Fiul trebuie transmise către noile generaţii inclusiv prin intermediul şcolii, prin cadrele didactice specializate. În istoria educaţională a poporului român, de sorginte creştin, Biserica a fost prima gazdă a unei şcoli, iar acum este inadmisibil ca şcoala să renunţe la ora de religie, de o importanţă fundamentală pentru construcţia spirituală a oricărei persoane, mai ales dacă se află la o vârstă fragedă. Copiii au nevoie de ora de religie pentru a învăţa şi a înţelege mai bine care sunt adevăratele valori şi repere în viaţă, cum trebuie să se comporte din punct de vedere moral şi să vadă cu ochii sufletului ceea ce familia regală Hohenzollern-Sigmaringen avea ca slogan: „Nihil Sine Deo!”, adică „Nimic fără Dumnezeu!”.

Din băncile şcolii, profesorii de religie cu har îi pot educa pe cei mici spre direcţia adevărului, calea pe care Mântuitorul nostru Iisus Hristos ne invită să mergem. Ora de religie este o oază de relaxare a gândirii şi a sufletului, în care copilul trebuie să reţină că are de fapt o libertate nemărginită pentru a face bine şi a acţiona corect. Retoric, întrebăm: cumva a-l învăţa pe un copil că nu este bine să fure sau să mintă se numeşte îndoctrinare? Este greşit să le spunem copiilor să încerce să fie mai buni şi mai înţelegători cu cei din jur, mai paşnici şi mai iubitori? Sau să le spunem că un om nu trebuie evaluat în funcţie de ceea ce are, ci în funcţie de ceea ce este şi ce face? Pentru că „a fi” este incomparabil mai important decât „a avea”, iar Constantin Noica a demonstrat prin argumente solide această afirmaţie în operele sale.

Când am aflat de faptul că ora de religie – în anul 2015! Repet, în anul 2015, nu în anii ’50! – va deveni o disciplină opţională, am fost indignat. M-am întrebat din nou, retoric, de ce nu se introduc pe lista opţionalelor şi alte ore „inutile”, cum ar fi matematica, informatica, fizica, limba română, educaţia fizică/sport, biologia? Cum sunt acestea mai importante, prin faptul că unele se adresează în primul rând minţii şi altele trupului? Bun, dar fiinţa umană este tripartită; este alcătuită din suflet, raţiune, corp sau organism. A educa doar două dintre aceste laturi este cam la fel cum ai deschide doar doi dintre cei trei stâlpi de susţinere ai unui trepied şi te-ai întreba apoi de ce nu poate să fie fixată o cameră de filmat pe el, de ce nu se menţine fix doar în două puncte de sprijin. Sau cum ai încerca să te deplasezi cu o maşină construită cu patru roţi, dar pe care ai montat doar, pentru că ai considerat că a patra este opţională sau că nu-ţi trebuie deloc. Te aştepţi în aceste condiţii să porneşti într-o călătorie confortabilă şi sigură? Nu.

Deci este de datoria adulţilor să fie responsabili pentru educaţia sau needucaţia religioasă. Părinţii care au decis corect, pot să-i înscrie pe copii la ora de religie până la data de 6 martie 2015, prin simpla completare a unei cereri tip care se găseşte la şcoală sau care poate fi descărcată de aici. Înscrierile au fost deschise de preşedintele Asociaţiei Părinţi pentru Ora de Religie, doamna Liana Stanciu, care împreună cu soţul ei, artistul Mihai Georgescu (trupa „Bere Gratis”) (un domn cu foarte mult bun simţ, după cum am avut prilejul să descopăr la un interviu realizat cu dumnealui pentru Muscel TV) şi-au înscris fetiţa pentru participarea la ora de educaţie religioasă din cadrul Liceului Teoretic „Nicolae Iorga” din Bucureşti.

Mihai Georgescu si Liana Stanciu

Întrebat de jurnaliştii publicaţiei Ziarullumina.ro de ce a ales să-şi înscrie copilul la ora de religie, Mihai Georgescu a afirmat că acest pas reprezintă pentru el un semn de normalitate: „Este un act de normalitate să-ţi doreşti ora de religie, care nu înseamnă a-ţi duce copilul mai des la Biserică, lucru care ţine de o relaţie personală şi intimă cu Dumnezeu, ci faptul că ora de religie îi arată copilului valori concrete, precum iubirea, bunătatea şi tot ceea ce înseamnă moralitatea, pe care un copil este important să le înveţe de mic. Dacă nu îi insufli aceste valori de mic, nu poţi avea pretenţii de la el atunci când ajunge mare“.

Mihai Georgescu si Liana Stanciu 2

Liana Stanciu a declarat că regretă faptul că nu a avut şansa de a studia religia în şcoală: „Eu nu am făcut religia în şcoală. În vremea lui Ceauşescu nu ştiam prea multe despre religie, ci doar despre faptul că mama mergea în noaptea de Paşti la biserică şi câteva rugăciuni spuse trunchiat. Sunt dintr-o generaţie care a crescut în faţa blocului, pentru că în spatele blocurilor erau bisericile, cele care nu fuseseră demolate. Eu sunt unul dintre cei care regretă profund că n-au putut studia această materie şi mă consider unul dintre cei din urmă, unul dintre cei care au descoperit târziu cât de importante şi cât de valoroase sunt credinţa şi faptul de a nu fi singur niciodată, ci permanent cu Dumnezeu alături. Aceasta am descoperit-o poate puţin prea târziu şi regret acest lucru. Dacă aş fi avut acces, nu neapărat la mai multă informaţie, ci la mai mulţi oameni care să-mi fi explicat şi cărora să nu le fi fost frică să-L împărtăşească pe Dumnezeu, astăzi poate aş fi fost la un alt nivel şi din punct de vedere intelectual, şi din punct de vedere spiritual“.

pag_05_Afis_Lumina-2_w747_h800_q100

Sursă: Agenţia de Ştiri a Patriarhiei Române Basilica.ro şi Ziarullumina.ro. Mulţumim!

Bucsoiu.com