Necesităţi familale şi Skoda Rapid

Am avut ocazia să descopăr Skoda Rapid încă din stadiul de concept (aproape) pregătit pentru producţia în serie. Acest lucru se întâmpla pe la începutul lunii iunie, când am participat la un eveniment exclusivist organizat la centrul de design Skoda din Mlada Boleslav, lângă Praga, în Cehia. Atunci, Jozef Kaban (şeful departamentului de design de la Skoda şi responsabilul pentru formele modelelor Bugatti Veyron şi VW Scirocco) a dezvelit noul model Rapid în prezenţa celor aproximativ 30 de jurnalişti invitaţi din întreaga lume. Despre acest eveniment am scris la vremea respectivă aici. Am observat că situaţiile comunicaţionale erau gestionate excelent în interiorul echipei şi aş putea să spun că am participat chiar la un performance.

În primul rând, pentru că în calitate de membru al publicului, am fost implicat în jocul de creaţie, de la schiţe până la modelarea formelor dintr-un material asemănător lutului. În al doilea rând, pentru faptul că prezenţa mea acolo nu a fost diminuată, iar în al treilea rând pentru că s-a manifestat o caracteristică a performance-ului, unicitatea. Atât Jozef Kaban cât şi Peter Olah (design project leader Skoda) au ştiut perfect să îşi pună în valoare calitatea prezenţei lor şi au pus în scenă excelent ideea de dramaturgie a imaginii. Totul a fost asimilat ca un întreg, iar acest lucru confirmă faptul că în spatele evenimentului a stat o gândire regizorală foarte bine pusă la punct.

Prezentarea a fost structurată eficient, iar distribuţia rolurilor nu a lăsat loc ambiguităţilor. De asemenea, un alt element pe care doresc să îl menţionez este interactivitatea, adaptată în armonie cu spaţiul în care s-a desfăşurat performance-ul. Oferirea în dar pentru participanţii la acest performance de către Jozef Kaban a unei machete Skoda Yeti cu autograf, produsă în serie limitată din acelaşi material asemănător lutului pe care echipa din departamentul de design îl utilizează la reproducerea formelor unor modele la scară reală pe baza schiţelor clasice (pe planşe) sau digitalizate, s-a încadrat în tema prezentării.

Urmărind aceste aspecte, înclin să cred că îţi va fi mult mai la îndemână să înţelegi povestea care stă în spatele unor linii, puncte, forme şi culori, care compun un model – în cazul nostru – Skoda Rapid. Faptul că acestea vor fi pe gustul publicului ţintă – familia tânără, după cum reiese din spotul pe care îl vei vedea mai jos, dau naştere la o serie de alte performance-uri, individuale, care nu se sfârşesc ineluctabil în momentul finalizării unei călătorii din punctul A în punctul B.