Câteva impresii mărunte despre o maşină mare: Audi A8 2011

Să-ţi spun câteva chestii despre ultimul A8 din familia Audi. Este genial, dar asta ştii deja. Este o limuzină modernă, care se foloseşte de tehnologie pentru a-i impresiona pe managerii dispuşi să plătească mulţi bani pentru ea, dar şi asta ştii. Ceea ce nu prea ai de unde să ştii dacă nu m-ai cunoscut prin 2006 este faptul că Audi A8 a fost pe atunci maşina mea preferată. Mi-a plăcut vechea generaţie şi m-am bucurat pentru că a transmis gena eleganţei şi a performanţelor deosebite şi noului A8.

Dacă nu eşti un extraterestru care s-a teleportat din altă galaxie direct în interiorul noului Audi A8, atunci vei privi maşina asta mai întâi din exterior. Vei observa o bucată mare de aluminiu, pe care totul este aranjat într-un mod practic, fără ornamente inutile sau prostii strălucitoare/cromate ideale pentru a-i convinge pe adepţii stilului bling-bling. Nu, A8 este o maşină sobră, dură, sinceră, care se vrea a fi exact ceea ce este: o limuzină concepută special pentru o clientelă care vorbeşte despre tranzacţii, business, cotaţii euro-dolar, extracţii petroliere şi despre unele hoteluri scumpe din Emiratele Arabe Unite. ,,Dacă ar fi o femeie, Audi A8 ar fi o blondă severă teutonă.”, se spune în verdictul dat de Top Gear în ceea ce priveşte generaţia anterioară. Este valabil şi pentru noul A8: seriozitatea caracterizează această maşină până în cele mai mici detalii – mă refer aici chiar la capacul ventilului găzduit de jantele scumpe – pentru care sunt aproape sigur că s-au consumat multe ceasuri, cafele, schiţe şi deodorante în perioada pretestării până s-a ajuns la varianta finală, care trebuia să fie cea mai bună. Şi este.

Trage de mânerul portieri masive şi interiorul Palatului Charlottenburg din Berlin se va ivi în faţa ta. Intră. Ai la dispoziţie mult spaţiu. Atât de mult, încât ţi-ar trebui o hartă ca să te poţi orienta prin întregul interior. Nu poţi să spui că scaunele sunt primitoare, pentru că ar fi o jignire la adresa maşinii. A8 nu are scaune, are nişte fotolii împrumutate dintr-o altă dimensiune, o dimensiune a confortului, în care trăiesc proiectanţi care au capacitatea de a le da o sarcină aproape imposibilă celor care vor să le critice munca. La semafor poţi să auzi mai degrabă ticăitul ceasului decât zumzetul motorului. Şasiul care căptuşeşte maşina este construit în aşa fel încât căpitanul Picard ar vrea să-l împrumute pentru nava lui. Suspensiile fac de asemenea o treabă minunată pentru că au grijă să se potrivească la fix cu setarea pe care o alegi; vrei ,,Confort”, o să primeşti fineţe şi rafinament; vrei să fii transportat în modul ,,Dynamic” – se rezolvă. Nu te gândi că orice pietricică de dimensiunea unui bob de orez va fi simţită de coloana ta vertebrală. Modificările vor avea efect asupra celui de la volan, iar Bogdan ştie cel mai bine despre ce e vorba.

Audi A8 îţi permite să ajungi la destinaţie rapid, chiar dacă este vorba de versiunea TDI de 3 litri. Ai un motor V6 cu 250 CP care sunt distribuiţi la roţi prin intermediul unei cutii de viteze automată, cu 8 trepte. Când pedala de acceleraţie este apăsată, maşina va fi atrasă ca de un magnet invizibil, iar tu te vei simţi puţin apăsat de legile fizicii. Desigur, nu vei ţine cont prea mult de acest aspect şi probabil îl vei uita, dar cu siguranţă ţi-l vei aminti în momentul decelerării sau frânării complete. Interesant este că în virajele abordate rapid, maşina are o mişcare uşor asemănătoare cu cea a unei domnişoare sexy care iese dintr-o multinaţională şi îşi înclină puţin capul pentru a-şi aranja părul. Mai exact doar o parte din păr, acela pe care îl împinge pe lângă ureche. Dacă mai aveai în minte ideea că o limuzină se înclină ca un vaporaş pe mare la o simplă adiere de vânt, este cazul să încerci un A8. Cu el îţi vei alege o destinaţie prin intermediul unui sistem GPS pe care trebuie să-l simţi. La propriu. Scrijeleşti cu degetul pe un mic touchpad literele care te interesează şi ecranul care se făleşte în mijlocul pupitrului de comandă va începe să îţi prezinte rezultatele. În timp ce îl vei gâdila, maşina îţi va răspunde printr-o voce  feminină destul de orgasmică, iar tu vei vedea dacă a înţeles sau nu ce ai încercat să-i spui. Faza asta mi-a amintit imediat de anii liceului, când stăteam pe o bancă în parc cu prietena mea, iar la un moment dat am început să mă joc cu vârful degetului pe umerii ei: încercam să mâzgălesc un cuvânt, iar după fiecare literă ea îmi spunea ce înţelegea. Inginerii de la Audi au ţinut cont de o chestie asemănătoare, jucăuşă şi au materializat-o excelent. Am simţit în momentul în care îi gâdilam touchpad-ul maşinii că îmi stârneşte o reacţie de bucurie şi chiar nişte amintiri. Dacă puneau acolo nişte butoane asemănătoare cu tastele unui telefon mobil, stricau totul, distrugeau o brumă de neseriozitate şi ar fi fost păcat.

Bile negre pentru maşina asta? Ar fi una singură. Ai putea fi chiar tu, dacă eşti un iubitor de bling-bling şi din întâmplare te nimereşti pe lângă un Audi A8 şi începi să vorbeşti vrute şi nevrute despre ea. Restul lumii poate să stea liniştită, pentru că oricum, maşina A8 nu se va lăsa aleasă de un asemenea exemplar. Îl va alunga pe bling-blingerul nostru, probabil, către alte limuzine germane, cu un preţ apropiat. Este ca şi cum o tipă sexy, îmbrăcată în stil office, ar fi fluierată de un vagabond cu bermude, care îşi închipuie că ar putea să o ducă acasă la el doar prin gestul său. Nu se va întâmpla asta. Este valabil şi pentru Audi A8.

Să priveşti asta cu un fundal de Faithless. Se potriveşte bine, mai ales melodia asta (I want more).

În America ai voie să faci reclame din astea. Îţi recomand să te uiţi la ea în HD. Merită să vezi detaliile.

Surse: http://www.topgear.ro, http://www.netcarshow.com, http://www.youtube.com. Mulţumiri speciale Bogdan/ BBC Top Gear Romania.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.