Dacia Duster Ice participă alături de Alain Prost la Trofeul Andros

Dacia va participa la celebra competiţie automobilistică intitulată Trofeul Andros, echivalentul Formulei 1 pe gheaţă. Alain Prost se va afla la volanul vehiculului de competiţie Dacia Duster „Ice”. Pilotul – celebru la nivel internaţional pentru participarea la numeroase competiţii de viteză – a răspuns afirmativ la propunerea de asociere cu brandul Dacia, caracterizat prin simplitate, eficienţă şi robusteţe din 2004, de la preluarea de către grupul Renault. „Sunt încantat să concurez pe Dacia Duster. Este un vehicul complet nou şi sunt mândru să particip la promovarea acestuia într-un context atât de original cum este Trofeul Andros. Am încredere în capacitatea şi în fiabilitatea vehiculului pentru această cursă, având în vedere colaborarea cu Renault Sport Technologies”, a explicat Alain Prost.

Cu ocazia acestui eveniment, Dacia va oferi mai multe detalii despre modelul Duster, cel de-al şaselea în arborele genealogic al mărcii. Cu siguranţă, acest vehicul 4×4 robust şi fiabil, cu vocaţie internaţională, va fi destinat clienţilor aflaţi în căutarea unui vehicul off-road pentru uzul cotidian şi pentru escaladarea munţilor în weekend, dar la un preţ accesibil.

Trofeul Andros este o competiţie automobilistică atipică, deoarece valorizează eficienţa vehiculelor şi a piloţilor, limitând utilizarea tehnologiilor complexe şi costisitoare. Dacia răstoarnă codurile cu noua abordare pe care o propune clienţilor săi: produse şi servicii complete la preţuri accesibile. Trofeul Andros este recunoscut drept una dintre întrecerile sportive foarte dificile, cu circuite pe gheaţă, a căror stare variază în funcţie de condiţiile meteo. Prin urmare, Alain Prost îşi va putea pune în valoare aptitudinile de pilot profesionist la un alt nivel, într-o competitie care cere îndemânare, rigoare şi precizie la rece.

Dacia participa pentru prima oara la Trofeul Andros, editia 2009-2010, la categoria Silhouette. Fiabilitatea vehiculelor va fi pusa la grea incercare, iar Dacia va avea ocazia sa demonstreze ca robustetea este inscrisa in genele sale de marca. Regulamentul concursului nu permite echiparea vehiculelor din competitie cu elemente de tehnologie foarte sofisticate sau costisitoare. Astfel, conform regulamentului de concurs, care impune utilizarea un anumit tip de sasiu, de cutii de viteze si de pneuri, concurentii vor fi nevoiti sa apeleze la solutii cat mai simple si ingenioase.

Pe lângă talentul piloţilor, maşinile înscrise în competiţiile Trofeului Andros sunt supuse unor pregătiri speciale. În acest sens, vehiculul de competiţie Dacia Duster a beneficiat de întreaga expertiză Renault Sport Technologies în materie de competiţii automobilistice. Sub caroseria din fibră de sticlă se află un şasiu tubular şi un motor V6 3l 24v provenit din alianţa Renault Nissan. Motorul a fost special pregătit pentru a oferi performanţe maxime în ciuda testelor dure la care va fi supus. Afişând o putere de 350 CP la 7 500 rotatii/min, motorul oferă un cuplu de 360 Nm la 5 500 rotatii/min. Cutia de viteze cu 6 trepte permite o schimbare precisă şi rapidă a rapoartelor, chiar şi în timpul virajelor pe gheaţă. Amplasarea motorului în partea posterioara a maşinii are drept scop repartizarea optimă a masei regulamentare de 950 kg. Un centru de greutate localizat cât mai jos conferă stabilitate maximă şi un comportament mai eficient.

Vehiculul este echipat cu diferenţial cu alunecare limitată, indispensabil pentru conducerea în condiţii extreme. Acest dispozitiv, care se regăseşte şi pe alte modele de competiţie sau de serie concepute de Renault Sport Technologies, menţine eficienţa vehiculului indiferent de gradul de aderenţă la sol, de stilul de pilotaj sau de tipul de curbă abordat. In plus, Dacia Duster „Ice” este echipat cu un sistem cu 4 roţi directoare, pentru un control complet al traiectoriei. Acest sistem este mecanic, acţionat printr-un mecanism conectat la direcţia frontală, care poate fi ajustat rapid în funcţie de configuraţia circuitului.

Fişa tehnică a vehiculului de competiţie Dacia Duster „Ice”

– Şasiu tubular, din oţel şi suspensii cu două braţe triunghiulare;

– Motor VQ 30 provenit din alianţa Renault-Nissan, dispunere centrală în partea din spate, 6 cilindri dispuşi în V, 24 de supape, cilindree de 2.987 cmc, putere maximă de 257 kW şi 350 CP. Regimul de putere maximă exprimat în rot/min. : 7.500, cuplu maxim de 360 Nm.

– Transmisie: cutie de viteze secvenţială SADEV cu 6 trepte.

– Roţi: jante 5.5″ x 16″ magneziu şi pneuri Continental Racing Contact2.

– Masă: 950 kg. Rezervor carburant: 25 litri.

 Sursa: Dacia