Campionatul Național de RallyCross: Cupa Câmpulung-Muscel 2019 – zâmbet de soare

Să trecem direct la subiect. Datele obiective despre etapa a IV-a din Campionatul Național de RallyCross – Cupa Câmpulung-Muscel 2019 au fost deja prezentate la Jurnalul Sportiv de la Muscel TV, pe sportinmuscel.ro și în cadrul buletinului informativ difuzat la Muscel FM.

După cum ți-am promis pe Facebook și prin intervențiile de la #antistres1518 pe frecvența 94,1 FM, ceea ce voi publica aici despre evenimentul automobilistic preferat va fi expus într-o manieră subiectivă, cu atât mai mult cu cât am purtat cu onoare și bucurie cel mai frumos ecuson:

Dacă în anul Centenarului României ploaia a decorat Arena Gladiatorilor cu mult noroi, ediția 2019 a fost stăpânită de temperaturi cam la fel de ridicate cum a fost și nivelul adrenalinei și al spectacolului automobilistic. Prin urmare, zâmbetul de Soare nu a fost doar în impresionantul film intitulat astfel în anul 1988 și realizat sub îndrumarea regizorală a doamnei Elisabeta Bostan, ci și-a făcut apariția pentru a urmări competiția în ambele zile. Puncte bonus la bronzat.

Unul dintre cele mai faine aspecte de la rallycross este faptul că juniorii au propriile categorii, iar prin elanul lor transmit un val de energie pozitivă tuturor.

La BBC TopGear era (în era Jeremy Clarkson, Richard Hammond, James May, după echipa asta… potopul) o rubrică faină despre pilotul emisiunii, Stig. Descrierea acestuia începea de fiecare dată cu ”unii spun că…”. Ei bine, unii spun că noi l-am găsit pe copilul lui Stig.

Generațiile și stilurile diferite s-au întâlnit și în rândul spectatorilor motorizați. La asta mă refer:

În timp ce piloții erau la protocolul de bun-venit în competiție, mașinile meditau la lupta din Arena Gladiatorilor. Dacă vrei un model pregătit să alerge în campionat cu tine la volan, poți să îl contactezi pe Dan Bodea, deoarece a anunțat că vinde acest Renault Megane Coupe cu nr. de concurs 629.

Devotamentul, seriozitatea și profesionalismul în organizarea impecabilă a competițiilor automobilistice se datorează organizatorilor – Iulian Nicolaescu și Cătălin Nicolaescu (vicepreședinte FRAS) – Brothers Motorsport.

Alături de familie, în primul rând și partenerii de încredere, cu eforturi semnificative, participanții la evenimentele sportive în care caii-putere nechează cu vigurozitate și spectatorii acestora au posibilitatea să savureze în viața reală emoțiile pe care le transmit producțiile cinematografice în care este sugerată relația om-mașină, de exemplu prin filmul Cursa (1975, în regia lui Mircea Daneliuc) și (din toamna acestui an) Ford v Ferrari (în regia lui James Mangold), care se pare că va fi MAGNIFIC:

Desigur, un film despre rallycross cred că ar fi de asemenea captivant, dacă este făcut cum trebuie și inspirat de oameni cu adevărat pasionați și performanți în domeniul auto. În această situație, domnul Gheorghe Ticuță este reprezentativ, din punctul meu de vedere.

Etapa din Campionatul Național de RallyCross de la Câmpulung-Muscel s-a bucurat de un public numeros și de invitați speciali pe măsură. Printre aceștia, s-au numărat Norris Măgeanu – președintele FRAS și primarul municipului, Liviu Țâroiu. Din perspectivă automobilistică, un model către care privirile curioase s-au îndreptat a fost acest Mitsubishi Lancer EVO 9 (H4, pilot Dragoș Dinu, nr. de concurs 25).

Cu modestie, au stat alături de spectatori, deși sunt de asemenea tot mașini speciale – echipate cu supereroi care nu poartă pelerine, dar salvează vieți – mai exact, autovehiculele de Ambulanță, Pompieri, Poliție și Jandarmerie, pregătite să intervină prompt.

Înaintea bătăliilor din Arena Gladiatorilor, pentru un confort psihologic al motoarelor, mașinile au ascultat melodia lui George Nicolescu, intitulată ”Mai avem nevoie și de iarbă”.

Mașinile de concurs de la Super Buggy (606 – Tiberiu Lămbescu și 602 – Adrian Rizoiu) au fost aparițiile care au dezlănțuit aplauzele spectatorilor. Înainte de start, chiar și cei mai buni piloți au nevoie de o doză de energie plină de optimism, de la cei mai drăgălași specialiști în domeniu.

Mașina poartă un volum de muncă uriaș cu ea; mecanic vorbind, am primit confirmarea și de la Marius (DANIADI Service – Câmpulung), unul dintre mecanicii din categoria celor pe care i-aș recomanda fără ezitări unui prieten.

Cadrul acesta mi-a amintit imediat de o melodie…

Uneori, lucrurile nu sunt ceea ce par a fi. De exemplu, semnul de ”începător”, pus pe mașina pilotului Eugen Grigorescu, situat pe locul 3 la H2.

Vorba aia, ”între două nu te plouă, dar nici bine nu îți e” a avut un corespondent real la etapa de la Câmpulung.

La Juniori 2, Alex Talianu a ocupat primul loc pe podium, dar după ce s-a duelat cu două concurente ”scandalos” de ambițioase: Patricia Sârbu (locul 2, 643) și Ana Gustoi (locul 3, 755).

Pentru că a venit vorba, mai avem un grup de Juniori (1) despre care vom mai auzi cu siguranță multe lucruri frumoase în sportul automobilistic viitor: David Nedelcu (#667) – primul loc, Denis Pleșa (#645) – locul 2 și Alexandru Susnoschi (#671) – locul 3.

Pe aici nu se trece, decât cu piciorul în gaz, fără milă.

”Stai să vezi ce ieșire mișto o să prind în fotografia asta, o să… of, la naiba, prea târziu!!!” De asta, copii, îmi place mai mult să filmez.

Vezi bucla aceasta? Este…

…este!?!?…

… Joker. Trebuie să-l faci neapărat la un moment dat în tururile tale, altfel… te face el pe tine.

Nu atât de repede. Nu atât de repede în orașul meu, prieteni…

… pentru că eu sunt #1 și am venit să vă susțin!

Arena Gladiatorilor cu praf în jurul ei…

… iar ne aduce aminte de o melodie, în videoclipul căreia apar mai mulți actori români:

Mașinile acestea nu claxonează, nu fluieră, dar tot se uitau cam prea insistent…

Ahaa!! Am înțeles acum…

Știi filmul cu titlul Prinde-mă! Dacă poți! (2002, regizor: Steven Spilberg)? În varianta automobilistică iese chiar și mai dramatic.

Black and Yellow

Yeeeahhh… ahaaa… Wiz Khalifa…

Sau… Black&Gold. Melodia nu este de la 69 (pe bune, chiar era prin anii 2000 o trupă care se numea așa!)…

… vine de la Sam Sparro, supranumit ”tipul care se ascunde în portbagajul limuzinei de bună voie și nesilit de nimeni”. Probabil încerca să evadeze de la propria nuntă.

Păcat. Nu a fost inspirat. Ar fi avut mai multe șanse așa:

Sau, dacă avea în intenție să meargă oriunde, oricând…

ARO era o alegere ideală, la fel ca oricare altă mașină din Clubul de Off-road 4×4 Câmpulung.

 

Nissan a fost de asemenea ”recuperatorul” mașinilor care au avut dificultăți minore sau majore pe traseu. În această situație s-a aflat printre altele mașina lui Andrei Stan (Juniori), care a fost distrusă aproape în totalitate într-un incendiu pe traseu pe parcursul manșelor de concurs. Din păcate și cu adevărat important este faptul că pilotul a avut nevoie de îngrijiri medicale din cauza unor arsuri suferite pe brațul drept. Din fericire, Andrei Stan este acum în afara oricărui pericol și îi dorim recuperare grabnică!

De aceea trebuie să ne reamintim permanent că deși seamănă, spre deosebire de alte sporturi, raliul chiar nu este o joacă de copii și necesită o pregătire foarte bună a piloților inclusiv pentru situațiile de urgență.

Fără îndoială, etapa a IV-a din Campionatul Național de RallyCross desfășurată în Arena Gladiatorilor de la Câmpulung a fost una foarte solicitantă din toate punctele de vedere. După cum am spus și în postarea de pe pagina personală de Facebook, în inima mea pe primul loc nu doar la categoria H3 ci per ansamblu când mă refer la rallycross se află acest Renault Clio, pe care am avut șansa să îl pilotez în sezonul 2018 datorită amabilității domnului Gheorghe Ticuță.

Este evident faptul că m-am atașat de mașina asta la fel de mult și de bine cum are ea aderență pe traseul competițional când este pilotată de Gheorghe Ticuță. Ca punct de reper în sensul clarității argumentului meu, vreau să-ți subliniez faptul că acest Renault Clio #601, deși mașină de H3, s-a bătut în timp cu Mitsubishi Lancer EVO 9, mașină de H4! Ca să nu dau exemplul-clișeu cu David și Goliath, îți propun să ne înviorăm puțin cu un zâmbet dintr-un spot în care nu contează produsul (ATENȚIE! Știu că știi, dar o repetăm că nu strică: NU CONSUMA NICIODATĂ ALCOOL SAU SUBSTANȚE CU EFECT PSIHOTROP ÎNAINTE SAU CÂND CONDUCI!), ci ideea în sine, mesajul pe care îl transmite:

Revenind, la final de Q3, situația în clasament la H3 arăta astfel, după 4 tururi: 1) Gheorghe Ticuță (total: 03:16.369); 2) Mihai Berbecaru (total: 03:22.355); 3) Gabriel Ungureanu (total: 03:43.495) și 4) Laurențiu Moater (total: 03:44.461). Pentru că tot am menționat timpul total în urma tururilor, tot el, timpul, a adus și finala. Numărul de spectatori a crescut, gradele din termometru (și din cană, după cum ar spune băieții de la Paraziții) erau de asemenea cam prea multe, iar o situație cu un caracter atipic în care s-a ajuns, dacă mă întrebi pe mine, nu din cauza voinței rele a unui pilot cu palmares și comportament respectabil și responsabil – și nu spun asta doar pentru că am un respect deosebit pentru domnul Gh. Ticuță – ci mai degrabă, din cauza unor factori circumstanțiali negativi, în urma cărora a rezultat următorul podium:

H3: 1. Berbecaru Mihai 2. Ungureanu Gabriel 3. Ticuță Gheorghe

La OPEN, Gh. Ticuță a urcat pe locul secund, prima fiind ocupată tot de un muscelean, mai exact de Adrian Rizoiu, iar cea de-a treia – de Tiberiu Lămbescu:

Echipe:

Echipe: 1. PROCAR RACING PITEȘTI 2. R.B. RACING 3. RACING CARS BRAȘOV

H1
1. Nita Iancu
2. Ungurenus Adelin
3. Gheorghe Alexandru

H2
1. Luca Ciprian
2. Georgescu Eduard
3. Grigorescu Eugen
4. Borda Laurean
5. Marinoiu Andrei
6. Tomulescu Andrei

H4
1. Costache Petre
2. Marin Gabriel
3. Ispas Lucian
4. Brescan Alexandru
5. Jinga Viorel

Super Buggy
1. Lambescu Tiberiu
2. Rizoiu Adrian

Jr2
1. TalianuAlexandru
2. Sarbu Patricia
3. Gustoi Ana

Jr1
1. Nedelcu David

2. Plesa Denis
3. Susnoschi Alexandru
4. Duna Andrei
5. Susnoschi Matei
6. Constantin Andrei

Iar podiumul pentru organizare este ocupat doar pe primul loc!

În loc de concluzii, cred că ar fi cel mai bine să mai adăugăm o fotografie.

Încheiem cu mulțumiri și felicitări pentru toți participanții, spectatorii și următorii parteneri: Primăria și Consiliul Local Câmpulung-Muscel, Consiliul Județean Argeș, Restaurantul Piatra Craiului, Direcția Județeană pentru Tineret și Sport Argeș, SILDVB, DEC Clinică Dentară, Pasteur Company powered by SIMA,  Pentarom, Primăria Bughea de Jos. Vrei mai multe fotografii și date precise? Aruncă o privire și aici:

Rezultatele cu timpi le găsiți pe pagina de Facebook a Cupei Câmpulung la RallyCross:
https://www.facebook.com/events/275363403302953/?active_tab=discussion

Sursă foto: obiectivul, cu siguranță!