Despre Bentley şi plecarea designerului Luc Donckerwollke

O informaţie apărută recent ne-a atras atenţia asupra brandului britanic Bentley, sub sigla căruia concernul german Volkswagen produce o serie de modele care se înscriu cu adevărat la categoria premium. Ne referim la faptul că directorul de design al companiei, Luc Donckerwolke, a decis să plece de la Bentley şi implicit din grupul Volkswagen după 23 de ani în activitate inclusiv pentru un alt brand exclusivist, Lamborghini.

Renunţarea la funcţia ocupată de domnul Donckerwolke s-a desfăşurat înainte de lansarea primului SUV al companiei Bentley, al cărui concept a fost prezentat în cadrul Salonului Auto de la Geneva din anul 2012.

bentley_suv_bucsoiu_1

Noul director de design va fi domnul Stefan Siellaf, fostul şef al departamentului de design Audi şi responsabilul suprem al tuturor interioarelor automobilistice produse de concernul VW. Prin urmare, sub direcţia acestuia se va lansa primul Bentley SUV, un deschizător de drumuri dacă ne gândim la faptul că modelul va încerca să fie peste Cayenne sau Q7 cel puţin din punctul de vedere al exclusivităţii şi cu siguranţă prin prisma preţului.

bentley_suv_bucsoiu_2

Teoretic, modelul ar veni în „sprijinul” celor care îşi permit un Rolls-Royce, dar îşi doresc un SUV. Problema este că oferta actuală din această clasă de automobile nu conferă impresia de individualitate pe care o conturează de exemplu un RR sau un Mercedes Maybach, chiar dacă în esenţă, limuzinele respective sunt doar versiuni extreme ale unor maşini care oricum sunt realizate la standarde foarte înalte.

De exemplu, Ghost sau chiar Phantom sunt un fel de Seria 7 cu steroizi. Maybach a fost şi este un Clasa S care a mâncat batoane proteice şi a făcut nişte cursuri de eleganţă în particular, iar SUV-ul Bentley ar fi pe acelaşi principiu o combinaţie între Cayenne/Q7 (bazate la rândul lor pe Touareg) şi Bentley Mulsanne, adică un Continental cu masterat, în urma căruia a dobândit o nouă poziţionare pe piaţă.

bentley_suv_bucsoiu_3

Desigur, în special oamenii de la departamentul de marketing vor susţine fix ceea ce îşi doresc să audă potenţialii cumpărători despre care vorbeam mai sus, care nu îşi doresc neapărat un Cayenne mai bun combinat cu un Mulsanne mai bun, ci vor în primul rând un model mai exclusivist şi mult mai scump, din diverse motive, de exemplu, pentru consolidarea statutului.

Astfel, „a fi necesar” păleşte în faţa lui „a impresiona”, iar Bentley îşi poate juca uşor cartea SUV în acest joc, mai ales când îşi cunoaşte publicul-ţintă ideal: probabil, un grup de afecerişti din Dubai şi câţiva rapperi americani.

Pornind de la aceşti „ambasadori” de brand, cu sprijinul unor reprezentanţi mass-media auto internaţionali care vor pune accent pe imaginea construită de noul model asupra potenţialilor posesori şi cu un strop de publicitate, grupul de bază al clienţilor se va extinde, doza de exclusivism se va dilua, iar cei care îşi doreau iniţial un SUV de lux deosebit vor căuta altceva. De exemplu, poate îşi vor dori varianta mai „practică” a unui SUV, adică un break de lux, cum este conceptul Bentley Flyng Star.

bentley_flyng_bucsoiu_12

Partea bună este că publicul spectator nu se va plictisi, iar faptul că designerii se mută de la o companie la alta este cu siguranţă un element important care contribuie favorabil în acest sens. De exemplu, Kevin Rice a fost designer la Mazda, apoi la BMW (unde a proiectat printre altele, prima generaţie de Seria 1), iar în prezent este şef al aceluiaşi departament la Mazda Europe.

În final, revenind la Bentley, ar mai fi de menţionat că în momentul redactării acestui articol, Luc Donckerwollke nu a precizat care va fi compania pentru care va lucra. Totuşi, oricare va fi aceasta, vom fi interesaţi de noile proiecte pentru a vedea printre altele şi în ce manieră este păstrată nota personală a designerului în raport cu tradiţia brandului respectiv. La Bentley s-a potrivit cu succes, chiar dacă farurile par să nu aibă sprâncene, cum spunea James May într-o referire la modelul  Mulsanne. Pardon, Continental.

bentley_flyng_bucsoiu_10

Sursă foto: arhivă, Salonul Auto de la Geneva, ediţia din 2012.

Bucsoiu.com