Škoda Fabia joacă rolul studentului silitor cu succes. Testul Euro NCAP confirmă afirmaţia

Organizaţia europeană care se ocupă cu testarea siguranţei la impact pe care o pot oferi diverse automobile – Euro NCAP – a încheiat recent o nouă sesiune de examinare şi a publicat rezultatele pe care le-au obţinut „discipolii” motorizaţi. Astfel,  Nissan Pulsar , Tesla Model S şi Škoda Fabia au fost ca nişte studenţi care au venit cu lecţiile învăţate şi au obţinut punctajul de top reprezentat prin cinci steluţe aurii.

Mai puţin bine pregătit a fost Suzuki Celerio, care a obţinut trei stele din cinci posibile. Pentru că am avut posibilitatea cu mai mult timp în urmă să vizitez camera de design din locuinţa situată în Mladá Boleslav, Cehia (şi să povestesc din punct de vedere ştiinţific despre acest performance în cartea Tableta cu eseuri media), în care automobilele Škoda sunt concepute şi educate pentru a se descurca eficient pe străzile din lume, mi-a stârnit curiozitatea în mod special faptul că la Euro NCAP, noua Fabia a obţinut punctajul maximum.

Euro NCAP a ales modelul Fabia 1.2 TSI „Ambition” pentru a fi izbit de pereţi în numele ştiinţei, iar după test se poate spune că acesta a fost chiar ambiţios, pentru că a obţinut un procent de 81% pentru protecţia şoferului, a pasagerului şi a copilului (18 luni şi trei ani). În ceea ce priveşte protecţia pietonilor şi sistemele de siguranţă din dotare, maşina a înregistrat un procent de 69%.

skoda fabia euro ncap

Ce spune despre aceste rezultate unul dintre „părinţii” responsabili cu dezvoltarea tehnică a acestui model, mai precis domnul Dr. Frank Welsch? „Unul dintre obiectivele dezvoltării noii Škoda Fabia a fost să aducem un nivel de siguranţă de top în segmentul maşinilor compacte. Punctajul maxim, de cinci stele, este confirmarea din partea experţilor independenţi că am atins acest obiectiv şi demonstrează că noua Škoda Fabia este una dintre cele mai sigure maşini de talie mică de pe piaţă”, a precizat domnul Welsch.

skoda fabia test bucsoiu

Noua Fabia poate fi echipată cu până la şase airbag-uri, iar ca dotare opţională în premieră pentru acest model este detectorul de oboseală. Tot ca o noutate este oferit şi sistemul de frânare Multi-Collision Brake, parte din sistemul standard ESC (controlul electronic al stabilităţii) prin care se reduce riscul unui alt accident după o nefericită coliziune. Modul de funcţionare a fost premiat în anul 2012 de Euro NCAP şi poate fi ilustrat grafic foarte bine prin următorul video:

Desigur, pentru că îţi doreşti să preîntâmpini orice întâmplare asemănătoare celei de mai sus sau din fotografia de la începutul articolului, noua Fabia dispune de sistemul opţional Front Assistant, prin care maşina scanează şi măsoară cu ajutorul unui radar distanţa până la maşina din faţă, iar dacă aceasta se micşorează sub limita admisă, asistentul intervine chiar până la oprirea completă, în anumite condiţii care se cer a fi respectate, cum ar fi viteza de deplasare. Oricum, pe aceasta o poţi fixa la un anumit nivel datorită limitatorului de viteză.

Skoda-Fabia_Combi

skoda fabia test bucsoiu 2

În plus, dacă nu te-ai descurcat prea bine la pornirea în rampă când ai susţinut proba practică la examenul de conducere, noua Fabia te ajută să eviţi plecarea involuntară îndărăt direct în bara de protecţie a unul alt autoturism tot printr-un asistent care intervine prompt. Se mai ridică la fileu o ultimă întrebare: nu cumva toate aceste sisteme erau disponibile în urmă cu vreo câţiva ani doar pe maşinile din clase superioare şi mult mai scumpe? Ba da, însă la fel cum face orice student silitor, prin învăţare poate să ajungă la un standard al cunoştinţelor pe care le deţin doar studenţii din ultimii ani. Nota zece, în concluzie. 

Surse foto: Biroul de presă Škoda şi Euro NCAP. Mulţumim.

Bucsoiu.com