„Preocuparea pentru protejarea mediului înconjurător este din ce în ce mai…” probabil că ai auzit în mai multe situaţii această formulă. Din fericire, uneori se pot face lucruri cu vorbele, sau, poate mai bine spus, pe baza cuvintelor. De exemplu, primăria oraşului franţuzesc Lyon a intrat din luna aprilie în posesia a zece automobile Renault ZOE, pe care le vor folosi câţiva dintre angajaţii instituţiei în deplasările urbane.
Renault ZOE este un autoturism propulsat electric 100%, care poate să transporte patru persoane şi are o autonomie de 160 kilometri. Maşina a intrat pe piaţă la jumătatea anului 2012, dispune de 60kW/82 CP/222 Nm şi are o masă de 1.390 de kilograme.
Motorul sincron primeşte energie de la un acumulator Li-Ion de 400 V şi îi permite lui ZOE să atingă o viteză maximă de 135 km/h.
Modelul a fost testat de echipa EuroNCAP şi a înregistrat maximum de stele, cinci din cinci. Pentru protecţia adulţilor, scorul obţinut a fost de 89%, pentru protecţia copiilor – 80%, pentru protecţia pietonilor – 66%, iar pentru sistemele de siguranţă – 85%. Mai multe detalii se află aici.
Dacă acest spaţiu web ar fi fost destinat articolelor despre administaţia publică, probabil că încheierea s-ar fi realizat printr-o referire la alte proiecte utile pentru conservarea mediului înconjurător şi pentru reducerea poluării. Dar nu este, prin urmare, la final vom face o referire la producătorul lui ZOE, Renault. În 2012, compania a fost prima din lume care a deschis o fabrică în Tanger (în Maroc, pentru producţia Dacia Lodgy) cu emisii zero al emisiilor de dioxid de carbon şi al deşeurilor de ape industriale.
(Sursă: Renault)