Provocarea ecologica dintre Prius si Insight

Timp de trei generatii, Toyota a perfectionat un model care a devenit sinonim cu automobilul ecologic: Prius. Dupa o prima incercare, ce dateaza din 1999, Honda a revenit anul acesta cu noul Insight, cel mai ieftin model din segment. Dar este suficient pentru a-l detrona pe Prius?

Inca de la a doua generatie, care a si fost confirmata ca “Masina Anului” in Europa, in 2005, Prius a devenit in toata lumea un model emblematic pentru lupta anti-poluare. Fara a fi frumos, designul sau a intrat in constiinta publicului tocmai din acest motiv. In cazul acestei ultime generatii si-au facut loc si detalii mai deosebite, cum ar fi plafonul in forma de “V” sau farurile crestate, dar aparenta este neschimbata. Voluntar sau nu, Insight seamana destul de mult cu a doua generatie a lui Prius, cel putin daca ne referim la aspectul general. Fanii Honda ar putea spune insa altceva, anume ca Insight implementeaza detalii stilistice ale marcii, cum ar fi grila, stopurile (pe care le-am mai vazut intr-o forma apropiata la prima generatie a lui Insight) sau luneta impartita, de care dispune in prezent Civic, iar in trecut CRX. Insa, in ciuda acestor detalii stilistice, trebuie sa recunoastem ca, pentru un necunoscator, silueta lui Insight seamana destul de mult cu ceea ce a fost primul hibrid de succes. Configuratia monovolumica in combinatie cu luneta fractionata presupune, in ambele cazuri, o vizibilitate scazuta, in comparatie cu cea oferita de o caroserie clasica. Prius are dimensiuni superioare, inclusiv pe inaltime, de unde si un spatiu interior sporit, de care se vor bucura cel mai mult pasagerii din spate. Pe de alta parte, silueta mai joasa a Hondei ii confera acesteia un aspect compact, mai dinamic.

Diferente de idei
Produsele Honda sunt indreptate catre dinamism, sunt dedicate placerii condusului, iar Insight, oricat de ecologic ar fi, pastreaza aceasta caracteristica. Soferul are la dispozitie turometru si padele la volan pentru schimbarea manuala a treptelor de viteza. Fiind vorba de o transmisie cu variatie continua (care are, special pentru functia manuala, presetate sapte trepte), nici unul dintre cele doua elemente nu poate fi considerat necesar, motiv pentru care la Prius lipsesc cu desavarsire, dar pot fi apreciate de catre cineva pasionat de sofat in sensul clasic. De altfel, aceasta este una din marile diferente intre cele doua modele: Prius ofera o experienta noua de sofat, prefigurand un posibil viitor al acestei activitati, in timp ce Honda mizeaza, pe cat posibil (sa nu uitam ca vorbim totusi de un hibrid), pe traditie.
Din punct de vedere al prestatiilor rutiere, sistemul mai scump si mai evoluat de propulsie al Toyotei se traduce prin performante mai bune, combinate cu un consum de benzina mai mic. Facand insa abstractie de cifrele furnizate de producatori, exista diferente si in ceea ce priveste utilizarea efectiva a celor doua automobile. Inca de la prima cheie, Prius isi aprinde luminile in bord, dar nu porneste motorul termic, pe cand la Insight acesta a pornit de fiecare data pe timpul testului. In functie de nivelul bateriei, Prius poate porni de pe loc in mod complet electric, propulsorul clasic activandu-se doar la o apasare mai energica a pedalei de acceleratie.

Electric sau nu?
Pe de alta parte, Honda foloseste aproape in permanenta motorul termic pentru deplasare, rolul celui electric fiind de a furniza o putere suplimentara atunci cand situatia o cere. Daca acumulatorii sunt incarcati peste un nivel prestabilit, Prius ii permite soferului sa aleaga, chiar si daca numai pentru un timp limitat, un mod complet electric, de la butonul “EV”. Dar si fara aceasta alegere, la fiecare oprire la semafor, Prius-ul ramane tacut, in timp ce Insight-ul porneste motorul daca se stationeaza mai mult. Toyota a insistat pe antifonarea caroseriei, facand utilizarea lui Prius foarte silentioasa.

Mai greu e mai bun
Deseori, sentimentul care ajunge la pasageri este al unui vehicul complet electric, intrucat motorul termic functioneaza cu vibratii aproape imperceptibile, iar pornirea este aproape insesizabila. Numai cand se accelereaza puternic Prius-ul aminteste ca are sub capota un propulsor clasic. Honda a ales o cale diferita: cautand sa obtina o masa proprie cat mai redusa, care are avantajul de a proteja consumul, a facut compromisuri la capitolul insonorizare, astfel ca pasagerii din Insight vor auzi mult mai pregnant motorul termic. Solutia, desi in general mai neplacuta pentru acestia, isi arata un alt avantaj pe drumurile sinuoase. Ambele modele au configuratii ale suspensiei similare, dar Prius are o masa proprie sensibil mai mare si un centru de greutate usor mai ridicat, astfel ca, pe viraje, Insight isi arata pedigree-ul, oferind un comportament mai dinamic.
Honda are meritul de a fi realizat un model cu emisii reduse, capabil, in plus, de a-si invata soferul cum sa conduca ecologic, la un pret imbatabil. Dar Prius ramane deocamdata referinta, datorita experientei mult mai rafinate pe care o ofera.

Concluzie
Toyota Prius si Honda Insight sunt doua dintre foarte putinele vehicule similare care pot fi achizitionate astazi in Romania. Nu sunt ieftine, dar compenseaza in special prin mesajul ecologic pe care il transmit. Honda este mai ieftina, dar si mai putin performanta in acest duel. Tinuta de drum s-a dovedit mai buna, iar fanii vor regasi spiritul marcii. Prius este insa mult mai aproape de ceea ce si-a propus, iar tehnologia suplimentara merita diferenta de bani.

SURSA [http://www.autoshow.ro/article–x-Teste_comparative-Provocarea_ecologica_dintre_Prius_si_Insight–3036.html]

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.