Numerele de înmatriculare personalizate reprezintă pentru unii o formă de exprimare sau un mod de a comunica în trafic. Unii dintre români-care au simţit această nevoie în perioada comunistă, dar şi-au refulat-o pe parcurs-au fost bulversaţi probabil de înlocuirea cifrelor seci din numărul de înmatriculare în format vechi cu cele în format nou, alcătuite din indicativul judeţean, două (sau chiar trei cifre în Bucureşti) şi trei litere.
Posibilitatea de personalizare (contracost) i-a încurajat pe unii să aleagă variante personalizate ale numerelor de înmatriculare. Astfel, la modă au fost iniţial cele cu POL, SRI, SPP, GUV, CIA, FBI şi orice alte abrevieri ale unor instituţii ,,şmechere”. Concomitent, o modă a rămas parcă neschimbată: combinaţia formată din anul naşterii şi prescurtarea numelui: VAL, ROX, ANA, DIA, BOG, ALX, DAN şi multe altele din aceeaşi categorie.
,,Vremurile s-au mai schimbat şi oamenii nu prea” spunea o persoană din lumea media cu ceva timp în urmă. La mare căutare după cum spun unii şi alţii ar fi, de exemplu, B 18 EMO, pentru că B 69 SEX este deja expirat. Pentru cel de-al doilea caz, unele persoane ar fi de părere că mult mai interesant este acum B 34 SEX (Be free for sex-fii liber pentru sex) sau B 04 YOU (be for you-fii pentru tine). O problemă complicată ar fi dacă te-ar chema Oana şi ai vrea să arăţi acest lucru celorlalţi participanţi la trafic. Este posibil ca varianta ideală (ipotetic vorbind) B 1O ANA să nu mai fie disponibilă.
Faptul că sunt destui care se înghesuie să îşi ia un număr personalizat de înmatriculare îl demonstrează epuizarea rapidă a unora dintre ele. Nu ştiţi care dintre ele nu mai sunt disponibile? Nu-i nimic, când veţi dori să vă înmatriculaţi preferenţial autoturismul veţi afla de la poliţie dacă puteţi sau nu să aveţi numărul pe care vi l-aţi dorit.
Despre cei care îşi agaţă de parbriz sau de lunetă prenumele sau porecla (după modelul preluat de la şoferii de TIR) vom discuta într-un subiect separat. Până atunci, am fi destul de curioşi să aflăm câteva păreri de la voi, dar şi un potenţial răspuns la întrebarea filosofică…de ce?