Acum nu conduc. Eu citesc. Dar tu?

Un Salon Auto Internaţional (până acum nu s-a organizat nici măcar un singur astfel de eveniment în România; desigur, s-au desfăşurat spectacole denumite poate cu prea multă emfază „Saloane Auto Internaţionale”, dar care nu se încadrau în normele impuse de o ceremonie care atrage numeroşi vizitatori pasionaţi de fenomenul automobilistic, dornici să asiste la expunerea în premieră a unor concepte sau modele noi) atrage atenţia presei din întreaga lume şi satisface plăcerile informaţionale, vizuale şi tactile ale publicului. Ca format, scriptul unui Salon Auto Internaţional poate avea mai multe puncte comune cu Târgul Internaţional Gaudeamus-Carte de învăţătură , ajuns în 2012 la ediţia cu numărul 19 şi organizat la Bucureşti (centrul expoziţional Romexpo) în perioada 21-25 noiembrie.

Pentru câteva zile, cărţile şi evenimentele culturale devin asemenea unor performeri care atrag publicul într-un sanctuar al educaţiei. Astăzi am avut prilejul de a participa la vernisajul expoziţiei de fotografie semnată de Mircea Radu, sub genericul „Eu citesc. Dar tu?”. Cunoscut ca realizator şi prezentator de emisiuni, Mircea Radu (ca scriitor, foloseşte pseudonimul Paul Radu Mircescu) a impresionat într-un mod foarte plăcut şi extrem de util mai ales pentru tineri şi din rolul de fotograf.

Mircea Radu a precizat că ideea proiectului „Eu citesc. Dar tu?” a apărut în cadrul unei plimbări pe aleile Parcului Herăstrău. „Nimeni din cei aflaţi pe bănci – şi erau destui, căci era ora prânzului – nu avea o carte în mâini. Nimeni nu citea”, a remarcat performerul spectacolului fotografic. Cu scopul nobil de a contribui la schimbarea acestei atitudini distructive, Mircea Radu a căutat o soluţie împreună cu Dinu Lazăr şi Vlad Epstein. Acesta a fost primul demers în construirea proiectului care a reunit „personalităţi, oameni notorii şi vedete iubite” din diferite sectoare de activitate, dar „care fac acelaşi lucru: citesc”, după cum a adăugat Mircea Radu. Fotografiile cu celebrităţi printate în format mare,  stil tablou, au transmis foarte clar nu doar mesajul indicat de tema expoziţiei, ci şi o parte dintre simbolurile care se potrivesc perfect cu oamenii din fotografii. Ordinea prezentării acestora este alfabetică.

Cristian Ţopescu: „O parafrază a unei glume: dacă vrei să fii fericit o zi, îmbată-te! Dacă vrei să fii fericit o lună, căsătoreşte-te! Dacă vrei să fii fericit o viaţă, citeşte!”

Dana Deac: „O bibliotecă îl convinge pe om că societatea poate fi mai bună. Îi oferă uneltele pentru a o transforma.”

Eugenia Vodă: „Ţin în braţe Cartea Roşie a lui Jung, cu misterioasele-i imagini interioare. Dar A CITI nu înseamnă a descoperi şi a-ţi descoperi, mereu, noi imagini interioare?”

Ileana Popovici: „Citind pot să mă retrag într-o lume care îmi place şi în care mă pot regăsi!”

Mircea Badea: „E o vorbă conform căreia, dacă vrei să ştii cu adevărat cine eşti, trebuie să citeşti. Acum sunt ca o carte deschisă! În fiecare seară îmi citesc buletinul de identitate!”

Monica Pop: „Niciodată, cu toate modernismele, o carte care îţi place nu va avea rival. Cel puţin pentru mine!”

Oreste Teodorescu: „În viaţă, pentru a nu fi traduşi, ar trebui să devenim… citiţi.”

Răzvan Mazilu: „Dansul şi cartea sunt două dintre universurile în care îmi place să trăiesc. Atunci când dansez, scriu şi descriu o poveste cu propriul meu trup; când citesc, mă las fascinat de dansul cuvintelor.”

Sergiu Nicolaescu: „Fiecare carte este pentru fiecare dintre cititori un film unic şi irepetabil, un film personal. Tu, cititorul devii scenarist, regizor, actor şi spectator în acelaşi timp!”

Câteva cadre pe care le-am surprins la expoziţia de astăzi:

La finalul acestui articol, aş dori să răspund şi eu la întrebarea de la care a pornit proiectul: da, citesc, inclusiv manualele de utilizare ale autoturismelor. Mai mult decât atât, sunt convins de faptul că studiile ca Lexus LF-LC şi Infiniti Emerg-E pe care le-am văzut şi le-am fotografiat în calitate de redactor al revistei TopGear în cadrul Salonului Auto Internaţional de la Geneva din acest an sunt rodul unor lucrări foarte captivante, dar ascunse timid în spatele unor forme care gâdilă privirea…