Trabant, renascut din propriul fum

La Salonul Auto de la Frankfurt, vizitatorii au avut un soc: un stand a prezentat o noua versiune de Trabant, una dintre cele mai reprezentative masini care au animat soselele din Estul Europei.

Istoria ne arata ca marile succese din trecut au revenit in atentia constructorilor de automobile. Odata ce “au fost renascute” modele precum Mini, Fiat 500 sau VW Beetle, de ce sa nu se intample acelasi lucru si cu Trabant? Supranumit “limuzina Estului”, Trabantul (calator, in limba latina) si-a facut aparitia pe sosele in 1957. Germania de Est nu avea resurse de otel, asa ca multe elemente de caroserie au fost facute dintr-un material denumit Duroplast. Era un fel de plastic ranforsat cu rasini, bumbac si lana. Motorul in doi timpi si doi cilindri dezvolta, in cea mai evoluata forma, 26 CP. Demarajul 0-100 km/h in 21 de secunde nu era de lauda. Dar Trabantul a avut o alta calitate: s-a facut iubit si respectat. Au fost vandute peste trei milioane de unitati, iar multe dintre acestea mai afuma si in zilele de azi soselele, la reuniunile pasionatilor.

Provocarea necesara
Odata cu daramarea Zidului Berlinului, Trabantul a decazut. Nici aditia unor motoare de VW Polo nu l-a mai facut atractiv, astfel incat, in 1991, productia a incetat. Peste marca s-a asternut praful si putini isi mai amintesc de acest nume. Lansarea unor modele de succes, precum Mini sau Fiat 500, ambele fiind reiterari ale unor vechi glorii, a impulsionat un mic grup de pasionati, iar pasiunea lor s-a transpus intr-un proiect. Alianta dintre Herpa Miniautomobile, IndiKar si Nils Poschwatta Design a pus la cale un proiect denumit Trabant nT (new Thinking). Pe scurt, vorbim despre un producator de machete de masini si aeromodele, un carosier si un designer. Dar de la provocare la realizare a fost o cale lunga. Alaturi de ei au mai venit inca 13 firme.

O noua dimensiune
Punctul nevralgic al Trabantului a fost motorul in doi timpi, racit cu aer. Amestecul carburant-ulei ducea la o trena lunga de fum in spatele oricarui Trabant. Pentru a aduce la zi legenda, creatorii noului Trabant nT au propus un vehicul cu motor electric. Acesta dezvolta 45 kW, de ajuns pentru a propulsa masina cu 130 km/h si a-i asigura o autonomie de 160 km. Tinand cont de faptul ca majoritatea drumurilor cotidiene sunt sub 50 km, cei 160 km sunt mai mult decat suficienti. La Frankfurt, masina a atras ca un magnet privirile tuturor. Mai mult, proprietarii standului au organizat un sondaj de opinie, intreband publicul la ce pret sa se astepte, iar rezultatul a fost surprinzator: majoritatea ar fi cumparat masina daca ar fi iesit la un pret de pana in 20.000 euro, ceea ce nu este destul de realist pentru o masina electrica, dar credibil pentru un hibrid, daca tinem cont ca Honda Insight costa putin peste 21.000 euro.

Design inconfundabil
Caroseria de tip break este asemanatoare cu a originalului. Marele avantaj: in 2007, Herpa Miniautomobile a cumparat drepturile de utilizare a numelui Trabant, iar planurile initiale erau sa implanteze un motor de motocicleta sub capota. Dar, la Frankfurt, cea mai buna solutie a fost cea electrica, fiind un adevarat trend pentru prototipurile ecologice. Cateva aspecte interesante ale masinii sunt legate de portierele fara rame pentru geamuri si farurile rotunde, cu lumini de pozitie plasate pe circumferinta. Pentru orice cunoscator de masini, Trabant nT nu ar fi avut nevoie de vreo sigla pentru a fi recunoscut drept descendent al celebrului “Trabi”.
Singura problema o reprezinta  finantarea proiectului. Cele trei companii au investit intr-un prototip, dar acum cauta finantatori pentru productia de serie. Important este insa ca deja exista un start. Iar chinezii abia asteapta sa intre in Europa!  

SURSA [http://www.autoshow.ro/article–Noutati-Prezentari-Trabant%2C_renascut_din_propriul_fum–3043.html]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.