Noul Peugeot 508, decent ca un rapper la costum

Mai întâi, trebuie să intri în scenă. Este noapte, tocmai s-a terminat o zi de lucru destul de obositoare, iar vântul de toamnă dansează cu frunzele în rochiţe frumos colorate. Paşii tăi se imprimă pe un asfalt încă umed, în drumul către maşina din povestea de acum: noul Peugeot 508.

Peugeot-508_01

Exteriorul pare să aibă muşchi lucraţi la o sală de fitness improvizată într-un garaj dintr-o suburbie, unde fandoselile sunt doar în melodiile interpretate pe un ton fioros de rapperul Kia Shine sau MC Breed & DCF. Însă pe acest fizic deloc plăpând se află un costum perfect călcat, cu pantaloni care au plumb la tivul din zona gleznelor (pardon, a pneurilor) ca să rămână perfect drepţi. Privirea farurilor inspiră siguranţa leului mândru care tronează pe nasul tatuat discret cu „PEUGEOT”. Spatele nu se lasă mai prejos, prin blocurile optice uşor înclinate în sus ca umerii lui TJ Boyce sau… 50 Cent.

Peugeot-508_2

Ţinuta de drum este congruentă cu aspectul exterior mai ales dacă te orientezi către vârful 508 (acolo unde nu doar rapperilor le place să fie, chiar dacă rămân în suburbie), adică versiunea GT cu 204 CP. Totuşi, nu va fi prea mult loc pentru dezamăgire dacă ai pretenţii urbane de la un Peugeot 508 în nivelul de echipare Allure 2.0 HDI cu 163 CP.

Puterea motorului de 1.997 cmc nu mănâncă prea mult combustibil, media fiind pe la 6 l/100 km, iar acest lucru este important când te întâlneşti cu străzile pustii şi ispititoare la apăsarea pedalei de acceleraţie. Totuşi, stilul maşinii te va îndemna să rulezi fin, pentru că jantele din aliaj oricum vor deforma discret percepţia vizuală şi vor lăsa impresia că 508 se mişcă mai rapid decât o face de fapt în realitate. Chiar şi cele de 16 ţoli, ca în fotografii, sunt capabile de construcţia iluziei pe care am menţionat-o. Dacă nu te mulţumesc acestea, poţi să alegi varianta de 19 ţoli (Style 12), dar pentru care trebuie să plăteşti 339 de Euro cu TVA inclus.

Oricum, ajuns la interior te va interesa „prea puţin” spre „deloc” dacă vei stârni reacţii contrare aşteptărilor tale, pentru că ai timpul mult prea ocupat ca să te bucuri de o echipare standard decentă. De exemplu, printre altele, ai la dispoziţie faruri şi ştergătoare de parbriz cu declanşare automată, comenzi de la volanul îmbrăcat în piele Nappa. Bun, mai ales dacă îl asociezi cu o pereche de mitene speciale pentru condus. Şi cu sistemele opţionale de navigaţie, Head-Up Display şi un sistem audio JBL (ca să asculţi aşa cum trebuie melodia lui Xzibit, intitulată simplu X), toate pentru fix 2.015 euro cu TVA inclus.

Peugeot-508_3

La fel ca o melodie rapp, interiorul include un element foarte indecent:

detaliu_508

Transmisia automată cu şase trepte este cam lentă, dar pentru un rapper la costum, aşa cum am stabilit de la început că îşi joacă rolul noul Peugeot 508 aici, este perfectă. La fel sunt şi scaunele, care asigură un suport lateral foarte bun şi sunt extrem de prietenoase cu spatele tău. Nimic diferit aici faţă de 508 de la început (2011/2012), pe care l-am testat pe atunci la revista BBC TopGear România şi de care am fost plăcut surprins.

După această călătorie pe nocturnă în compania leului, ajungi în parcare, în cartierul Dristor, unde Peugeot 508 se întâlneşte cu un rival vechi, cunoscut sub numele de VW Passat. Totuşi, înainte de oprirea completă, motorul lui 508 pare să-i şoptească formalului Passat: „Eşti prea comercial, germane…”

Sursă foto: arhiva personală şi Netcarshow.com.

Bucsoiu.com