Un detaliu din bord…

…este numărul de telefon al proprietarului. În ultima vreme, am văzut mai multe maşini care au pe planşa de bord, de cele mai multe ori în zona parbrizului pe partea cu volanul, un număr de telefon. Asta m-a determinat să înşir aceste rânduri, pentru că din punctul meu de vedere, acesta este un semn bun care ne îndreaptă către un trafic mai civilizat şi mai emancipat. În primul rând, aceasta ar putea fi o soluţie împotriva limbajului gestual pe care îl folosesc unii marţafoi care au impresia că o bucată de pământ PUBLIC le aparţine.  Nu intru în detalii mai multe în acest sens, pentru că Vlad Mitrache a scris pe larg un articol în care a dezbătut aceste probleme. În al doilea rând, prin postarea numărului de telefon în bord arăţi că eşti deschis comunicării, ceea ce te face să pari o persoană care ştie ce înseamnă să socializeze. În al treilea rând, nu durează mult să faci treba asta – un pix, un bon de la cumpărături şi 20 de secunde (dacă nu îţi cunoşti numărul de telefon pe de rost) sunt suficiente pentru a-ţi proteja ştergătoarele, cauciucurile sau poate chiar vopseaua maşinii de jur împrejur.

Este destul de simplu, dar de ce nu fac mulţi treaba asta? Mă gândesc la un motiv probabil: atitudinea necorespunzătoare a aceloraşi marţafoi. De exemplu, dacă unul dintre ei are o problemă cu locul de parcare pe care tu ţi-ai proptit maşina, marţafoiul se va arunca direct pe ştergătoare, iar când va vedea un număr de telefon acolo (în condiţiile în care mai are cenţi suficienţi pe cartelă pentru un apel) va începe să se manifeste vocal, cu unele cuvinte mai puţin prietenoase sau chiar obraznice la adresa ta. Aşadar, trebuie să fii pregătit pentru potenţiale înjurături sau alte sunete necivilizate. Eu cred că merită să ne asumăm acest „risc”. Totuşi, dacă este să priveşti partea bună, chiar şi aşa, maşina rămâne în siguranţă pentru o vreme… dacă nu auzi telefonul, atunci da, s-a dus cu planul tău defensiv.

Din altă perspectivă, am putea să ne gândim că pur şi simplu cineva doreşte să-ţi comunice un lucru despre maşina ta şi prin intermediul bileţelului din bord poate să facă asta. De exemplu, poate cineva nu a calculat bine distanţa până la autoturismul tău şi i-a lăsat o mică amintire pe unul dintre spoilere. Totuşi, omul vrea să-şi îndrepte greşeala şi îţi telefonează să te anunţe de cele întâmplate, dacă este o persoană responsabilă şi cu bun simţ, ca tine, care ai lăsat un bilet cu numărul de telefon în bord. Astfel, poţi să rezolvi problema ceva mai civilizat şi poate chiar mai rapid.

Există mai multe situaţii şi aş vrea să prezint una dintre ele, ipotetică. Vrei să pleci cu maşina ta, dar observi că eşti blocat de un alt autoturism. Te duci frumos la maşina respectivă, apelezi numărul din bord, îţi răspunde o voce feminină şi explici despre ce e vorba. Apoi aştepţi. În scurt timp, apare o tipă foarte mişto, care îşi cere scuze, îţi zâmbeşte şi îţi perimite să pleci la drum. Cum? Cu zâmbetul pe buze, pentru că ai rezolvat problema blocării cu mult calm. Asta te va ajuta şi în trafic, pentru că vei fi mult mai relaxat. Dacă tu eşti domnişoara drăguţă din exemplul meu, gândeşte-te că poate îţi telefonează/sau telefonezi (pe) un tip din categoria celor pe care i-ai lăsa să te cucerească. Nu ştiu cum ar arăta respectivul, dar aici te descurci tu. A nu se înţelege că acum va trebui să blochezi traficul în aşteptarea unui telefon de la Făt-Frumos, desigur. Ideea poate fi dusă mai departe şi să fie exagerată extrem: poate tipa/tipul sunt singuri, se cunosc astfel într-un mod fain, se împrietenesc şi vor avea o povestioară drăguţă de spus despre felul în care s-a născut relaţia lor.

Dezavantaje? Dacă eşti paranoic, ai putea să te gândeşti că vei fi stresat de sute de apeluri de la puştani care nu au ce face în serile de vară şi dau telefoane aiurea. Dar asta este ca şi cum nu ţi-ai mai pune sonerie, de frică să nu te streseze puştii care au chef de glume. În fond, dacă ai telefon, te aştepţi să îţi sune, nu-i aşa? Alt dezavantaj nu-mi vine acum în minte şi nici nu vreau. De ce? Pentru că sunt de părere că asta e o chestie pe care ar trebui să încercăm să o aplicăm fiecare dintre noi şi nu ar trebui să ne gândim la dezavantaje. Ia-ţi un bileţel, scrie-ţi numărul de telefon pe el şi pune-l în parbriz. Nu durează mult şi e de bine.

În concluzie, cred că asta ar putea fi o soluţie pentru a comunica mai bine cu ceilalţi particpanţi la trafic şi atunci când nu eşti lângă autoturism. Mai mult decât atât, Renault conştientizează că micile detalii dau rezultate şi l-a echipat pe conceptul Frendzy cu o tăbliţă digitală pe care şoferul poate să lase un status ca pe mess de tipul „revin în 5 minute!”.  Ăsta e încă un argument favorabil pentru teoria numărului din bord, pe care ar fi excelent să o avem în vedere.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.